Буковска- пипер: Буково
Храна и пијалоци1.00 ден
Плаќањето на производите и доставата е при подигање на пратката. При нарачка пишете ја точната адреса на која сакате да ви пристигне пратката. Улица, град, населба (ако има) и точен телефонски број.
Приказната за
буковка-пипер се испишува на 750 метри надморска височина во атарот на село
Буково, каде таа заедно со својата фамилија одгледуваат пиперки од посебно природно
буковско семе, кое семе е автентично и успева само во Буково. Во одгледувањето
на пиперката, Даниела вели дека не користат никакви машини и дека обработката е
рачна, бавна и природна со посебни алатки.
Од истите тие
природни пиперки, произведуваат Буковска толчена пипер- лута и обична, буковски
црвен пипер, а овде е и буковското нане.
За секој уникатен
вкус потребно е време и трпение, Даниела вели дека процесот од нива до трпеза
трае скоро половина година.
Започнуват со пролетното
садење во леи, потоа мајско расадување на израснатите растенија во нивите.
Одгледувањето е клучниот сегмент на кој мора да се посвети многу љубов и
внимание, пиперките бараат постојано обработување на почвата, наводнување, како
и контрола. Бербата започнува со првата црвена пиперка во месец август.