Кулинарско патување низ Македонија
Вкусовите на Македонија: 4-дневна гастрономска авантура. Турата може да се резервира само за поголеми групи. Испратете ни барање за резервација и ќе добиете конкретна персонализирана понуда.
Вклучено во цена:
- Практични кулинарски работилници со локални готвачи
- Сите потребни состојки и материјали за подготовка на јадењата
- Посета на локални пазари, етно куќи и винарија
- Дегустации на јадења и вина подготвени од вас и локалните експерти
- Водич/лиценциран локален водич за секој ден
- Културни и туристички активности (разгледување на Скопје, Охрид, Битола, Мариово и Тиквеш)
- Патување со удобен превоз помеѓу градовите
- Трансфер
- Хотелско сместување
Не е вклучено во цена:
- Лични трошоци
- Дополнителни активности
Доживејте ја Македонија преку нејзините вкусови! Оваа 4-дневна гастрономска тура ве води низ традиционалната кујна, локалните пазари и винариите, каде што ќе учите, вкусите и ќе готвите со искусни локални готвачи. Од магичните улици на Скопје, преку мирните брегови на Охридското Езеро, до селските куќи во Мариово и винариите во Тиквеш, секој ден е ново откритие и авантура за вашите сетила.
Ден 1: Скопје – Добредојде и традиционални македонски вкусови
-
Утро: Пристигнување во Скопје и сместување во локален хотел.
-
До пладне: Посета на Старата чаршија, разгледување на пазари, зачини и локални производи.
-
Попладне: Кулинарска работилница – подготовка на тавче гравче, ајвар и традиционални салати.
-
Вечер: Вечера со јадењата што сами ги подготвивте.
Ден 2: Охрид – Кулинарско искуство покрај езерото
-
Утро: Патување кон Охрид (3-4 часа), со можни постојки на патот за разгледување.
-
До пладне: Разгледување на Стариот град на Охрид и Охридското Езеро.
-
Попладне: Практична кулинарска работилница во локален гостински дом – подготовка на рибни јадења, комати (сирење во тесто) и баклава.
-
Вечер: Вечера покрај езерото со вашите кулинарски творби.
Ден 3: Битола и Мариово – Селски вкусови
-
Утро: Патување кон Битола, разгледување на Хераклеа Линкестис и локалниот пазар.
-
Попладне: Посета на етно куќа во Мариово за кулинарска работилница – подготовка на мешани месни јадења, домашен леб и локални сирења.
-
Вечер: Вечера и приказни за кулинарските традиции на Мариово.
Ден 4: Винарска област – Кулинарски уживања и вино
-
Утро: Посета на винарнија за турнеја и дегустација.
-
Попладне: Кулинарска работилница – подготовка на јадења кои се комбинираат со вино, локални салати, печено месо и десерти.
-
Вечер: Дегустација на вина и завршна вечера. Враќање во Скопје или продолжување на патувањето.
ЛОКАЦИЈА