28.03.2020

Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука

Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука

Меѓународните патувања се привремено стопирани поради глобалната пандемија од COVID-19, но сепак вие се уште можете да уживате во посакуваните дестинации преку приготвување на нивната храна. Лонли Планет постојано објавува рецепти, а ние ви ги пренесуваме како да ги подготвите. Како денешен рецепт ја одбравле израелската шашука бидејќи е многу едноставна за подготвување, а може секој да да ја направи.
Ова солено јадење е традиционално во Израел но и популатно низ целиот Блисок Исток и северна Африка.

Што е „Израелска Шашунка?

Прекрасно богато јадење се подготвува со јајца, црвена пиперка и сос од домати.  

Состојки:

1½ лажица маслиново масло

1 мал кромид, излупен и исечен

1 голема црвена пиперка, (може и сушена) и ситно исечена

2 чешниња од лук, излупени и ситно исечени

Лажиче мелен ким

Лажиче пипер

бибер по вкус

400g конзервирани домати заедно со сокот и ситно исецкани

сол и мелен црн пипер, по вкус

4 јајца

коријандер

Леб


There's no better way to start a day than a steaming bowl of shakshouka © istetiana / Shutterstock

Како се приготвува

Чекор 1: Загрејте ја рерната на 190 ° C (375 ° F).

Чекор 2: Загрејте го маслото во голема тава

Чекор 3: Додадете го кромидот и бибер.

Чекор 4: Намалете ја топлината на тивок оган и пржете го кромидот и биберот, повремено мешајќи, околу 20 минути, сè додека не добие златна боја

Чекор 5: Додадете го лукот и гответе го уште 3-4 минути, сè додека не омекне.

Чекор 6: Промешајте со ким и бибер и гответе уште 1 минута.

Чекор 7: Додајте ги доматите во тавата за пржење.

Чекор 8: Зачинете ја смесата со сол и бибер.

Чекор 9: Гответе ја смесата околу 10 минути, сè додека сосот не се згусне.

Чекор 10: Користејќи го задниот дел од лажицата, создадете четири дупки во сосот за да ги додадете јајцата.

Чекор 11: Внимателно додајте ги јајцата во тавата над доматите.

Чекор 12: Додадете повеќе сол и бибер по вкус.

Чекор 13: Префрлете ја тавата во рерна.

Чекор 14: Печете го од 7 до 10 минути, додека не се испечат јајцата.

Чекор 15: Посипете со коријандер и сервирајте веднаш! 
Се јаде додека е топло! 


A bowl of shakshouka will immediately transport you to the streets of Tel Aviv © eFesenko / Shutterstock
Извор: https://www.lonelyplanet.com

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА:

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Селска викендица во Орланци достапна на Кајак.мк

Уште една одлична можност за бегство на село. Викендицата расолага со Wi-Fi, а буџетот за наем на викендицата е достапен за сечиј џеб, што им овозможува на оние кои работат он-лајн да ја “преселат“ својата канцеларија на село.

Планинска дрвена викендица во која секој би сакал да престојува

Уникатните сместувања кои ги има во Македонија можете да ги најдете на платформата на Кајак.мк.

Охрид ја има најуникатната вила во бохо стил

Нашиот тим денеска ве води во Охрид, односно во населбата Рача, каде своите врати за светот на Кајак.мк ги отворија нашите нови млади домаќини за кои можеме да речеме дека го чествуваат новиот концепт на турзам кој ќе се развива во блиска иднина.

Велешанецот Давор е еден од ретките пирографичари во регионот

Давор потекнува од Велес и љубовта кон уметноста ја негува уште од детските години. Во историјата на неговото семејство се среќаваат занаетчиството и уметноста во различни облици – од изработка на мебел и предмети од дрво до копаничарство.

Престојувајте во мала семејна винарија во село Пепелиште

Винарија Максимилијан со можност за ноќевање. Нови апартмани отворени во склоп на винаријата.

Во Македонија се наоѓа „Рајот на земјата“ за кој малкумина слушнале

За оние коишто не се љубители на приватни места, места каде спокојот е приоритет и каде природата ќе биде 99% од вашето секојдневие за време на престојот, може слободно да ја исклучат страницата.