28.03.2020

Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука

Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука

Меѓународните патувања се привремено стопирани поради глобалната пандемија од COVID-19, но сепак вие се уште можете да уживате во посакуваните дестинации преку приготвување на нивната храна. Лонли Планет постојано објавува рецепти, а ние ви ги пренесуваме како да ги подготвите. Како денешен рецепт ја одбравле израелската шашука бидејќи е многу едноставна за подготвување, а може секој да да ја направи.
Ова солено јадење е традиционално во Израел но и популатно низ целиот Блисок Исток и северна Африка.

Што е „Израелска Шашунка?

Прекрасно богато јадење се подготвува со јајца, црвена пиперка и сос од домати.  

Состојки:

1½ лажица маслиново масло

1 мал кромид, излупен и исечен

1 голема црвена пиперка, (може и сушена) и ситно исечена

2 чешниња од лук, излупени и ситно исечени

Лажиче мелен ким

Лажиче пипер

бибер по вкус

400g конзервирани домати заедно со сокот и ситно исецкани

сол и мелен црн пипер, по вкус

4 јајца

коријандер

Леб


There's no better way to start a day than a steaming bowl of shakshouka © istetiana / Shutterstock

Како се приготвува

Чекор 1: Загрејте ја рерната на 190 ° C (375 ° F).

Чекор 2: Загрејте го маслото во голема тава

Чекор 3: Додадете го кромидот и бибер.

Чекор 4: Намалете ја топлината на тивок оган и пржете го кромидот и биберот, повремено мешајќи, околу 20 минути, сè додека не добие златна боја

Чекор 5: Додадете го лукот и гответе го уште 3-4 минути, сè додека не омекне.

Чекор 6: Промешајте со ким и бибер и гответе уште 1 минута.

Чекор 7: Додајте ги доматите во тавата за пржење.

Чекор 8: Зачинете ја смесата со сол и бибер.

Чекор 9: Гответе ја смесата околу 10 минути, сè додека сосот не се згусне.

Чекор 10: Користејќи го задниот дел од лажицата, создадете четири дупки во сосот за да ги додадете јајцата.

Чекор 11: Внимателно додајте ги јајцата во тавата над доматите.

Чекор 12: Додадете повеќе сол и бибер по вкус.

Чекор 13: Префрлете ја тавата во рерна.

Чекор 14: Печете го од 7 до 10 минути, додека не се испечат јајцата.

Чекор 15: Посипете со коријандер и сервирајте веднаш! 
Се јаде додека е топло! 


A bowl of shakshouka will immediately transport you to the streets of Tel Aviv © eFesenko / Shutterstock
Извор: https://www.lonelyplanet.com

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА:

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Во Демир Капија постои домаќинство каде може да резервирате приватно гастро уживање

Во Демир Капија се наоѓа домаќинството Белови, кое домаќинство е идеална гастро викенд дестинација за оние кои сакаат да уживаат на сончево и топло време под отворено небо и во тревна градина.

Во Македонија се отвора нова уникатна спа вила

На 650 метри надморска височина и на самиот влез на село Тработивиште наскоро ќе биде отворена нова вила со свој уникатен изглед, а која ќе им нуди на своите гости едно поинакво спа искуство.

Македонија доби уште еден нов и модерен спа хотел лоциран во Маврово

GRAND CHAMOIS HOTEL & SPA е новото име кое често ќе се зборува во иднина.

Го напуштив Скопје за да отворам моја фарма во Преспа

Во екот на бербата на јаболко, тимот на Кајак.мк ви ја споделува приказната за Ана.

Запознајте го македонецот Михаил: Човекот кој го произведува најдобриот македонски џин

Денеска ве водиме во градчето Виница, каде во неговото срце, со полна пареа работи дестилеријата на Михаил Трајков, човекот за кого неговите блиски велат дека е иновативна личност која постојано се впушта во нови предизвици и проекти.

Запознајте ги највредните Македонци: Верка, Миодраг и Драган, кои активно дружат со планината

Во светот на Кајак.мк овие луѓе ги нарекуваме локални херои кои се посветиле на одгледувањето и производство на локална храна за која денеска зборуваат многу нивни верни купувачи.