28.03.2020

Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука

Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука

Меѓународните патувања се привремено стопирани поради глобалната пандемија од COVID-19, но сепак вие се уште можете да уживате во посакуваните дестинации преку приготвување на нивната храна. Лонли Планет постојано објавува рецепти, а ние ви ги пренесуваме како да ги подготвите. Како денешен рецепт ја одбравле израелската шашука бидејќи е многу едноставна за подготвување, а може секој да да ја направи.
Ова солено јадење е традиционално во Израел но и популатно низ целиот Блисок Исток и северна Африка.

Што е „Израелска Шашунка?

Прекрасно богато јадење се подготвува со јајца, црвена пиперка и сос од домати.  

Состојки:

1½ лажица маслиново масло

1 мал кромид, излупен и исечен

1 голема црвена пиперка, (може и сушена) и ситно исечена

2 чешниња од лук, излупени и ситно исечени

Лажиче мелен ким

Лажиче пипер

бибер по вкус

400g конзервирани домати заедно со сокот и ситно исецкани

сол и мелен црн пипер, по вкус

4 јајца

коријандер

Леб


There's no better way to start a day than a steaming bowl of shakshouka © istetiana / Shutterstock

Како се приготвува

Чекор 1: Загрејте ја рерната на 190 ° C (375 ° F).

Чекор 2: Загрејте го маслото во голема тава

Чекор 3: Додадете го кромидот и бибер.

Чекор 4: Намалете ја топлината на тивок оган и пржете го кромидот и биберот, повремено мешајќи, околу 20 минути, сè додека не добие златна боја

Чекор 5: Додадете го лукот и гответе го уште 3-4 минути, сè додека не омекне.

Чекор 6: Промешајте со ким и бибер и гответе уште 1 минута.

Чекор 7: Додајте ги доматите во тавата за пржење.

Чекор 8: Зачинете ја смесата со сол и бибер.

Чекор 9: Гответе ја смесата околу 10 минути, сè додека сосот не се згусне.

Чекор 10: Користејќи го задниот дел од лажицата, создадете четири дупки во сосот за да ги додадете јајцата.

Чекор 11: Внимателно додајте ги јајцата во тавата над доматите.

Чекор 12: Додадете повеќе сол и бибер по вкус.

Чекор 13: Префрлете ја тавата во рерна.

Чекор 14: Печете го од 7 до 10 минути, додека не се испечат јајцата.

Чекор 15: Посипете со коријандер и сервирајте веднаш! 
Се јаде додека е топло! 


A bowl of shakshouka will immediately transport you to the streets of Tel Aviv © eFesenko / Shutterstock
Извор: https://www.lonelyplanet.com

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА:

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Успешен тим билдинг со SEMOS CLOUD: Море, сонце и тимски победи!

Тим билдинг со SEMOS CLOUD: Tимски дух и позитивна енергија. Зарем не посакува човек да работи во една ваква компанија?

Аристократ продолжува да сади иднина – годинава во Неготино!

Тим билдинг со етно музика, традиционални игри и вкусна локална храна, ја заокруживме уште една незаборавна авантура.

Приватни вински доживувања со Кајак.мк – летна магија во семејни винарии низ Македонија!

Вински дегустации, вински вечери, приватна атмосфера и уникатно доживување!

Предлог пикник дестинација: Рибничка река

Дали сте слушнале за Рибничка Река која важи за една од најголемите притоки на реката Радика?

Ново на Кајак.мк: Авантуристички парк на Осоговските Планини

Adventure park нуди уникатен спој на активности на отворено, мирна планинска атмосфера и автентична македонска гастрономија.

За првпат во Македонија: Прв голф терен достапен на Кајак.мк

Голф терен во Охрид. На располагање е целокупна опрема за изнајмување, како и основна обука за почетници. Патувањето со голф-карт низ зелениот терен е само еден од многуте моменти што ќе ги паметите.