28.03.2020
Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука
Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука
Меѓународните патувања се привремено стопирани поради глобалната пандемија од COVID-19, но сепак вие се уште можете да уживате во посакуваните дестинации преку приготвување на нивната храна. Лонли Планет постојано објавува рецепти, а ние ви ги пренесуваме како да ги подготвите. Како денешен рецепт ја одбравле израелската шашука бидејќи е многу едноставна за подготвување, а може секој да да ја направи.
Ова солено јадење е традиционално во Израел но и популатно низ целиот Блисок Исток и северна Африка.
Што е „Израелска Шашунка?
Прекрасно богато јадење се подготвува со јајца, црвена пиперка и сос од домати.
Состојки:
1½ лажица маслиново масло
1 мал кромид, излупен и исечен
1 голема црвена пиперка, (може и сушена) и ситно исечена
2 чешниња од лук, излупени и ситно исечени
Лажиче мелен ким
Лажиче пипер
бибер по вкус
400g конзервирани домати заедно со сокот и ситно исецкани
сол и мелен црн пипер, по вкус
4 јајца
коријандер
Леб
There's no better way to start a day than a steaming bowl of shakshouka © istetiana / Shutterstock
Како се приготвува
Чекор 1: Загрејте ја рерната на 190 ° C (375 ° F).
Чекор 2: Загрејте го маслото во голема тава
Чекор 3: Додадете го кромидот и бибер.
Чекор 4: Намалете ја топлината на тивок оган и пржете го кромидот и биберот, повремено мешајќи, околу 20 минути, сè додека не добие златна боја
Чекор 5: Додадете го лукот и гответе го уште 3-4 минути, сè додека не омекне.
Чекор 6: Промешајте со ким и бибер и гответе уште 1 минута.
Чекор 7: Додајте ги доматите во тавата за пржење.
Чекор 8: Зачинете ја смесата со сол и бибер.
Чекор 9: Гответе ја смесата околу 10 минути, сè додека сосот не се згусне.
Чекор 10: Користејќи го задниот дел од лажицата, создадете четири дупки во сосот за да ги додадете јајцата.
Чекор 11: Внимателно додајте ги јајцата во тавата над доматите.
Чекор 12: Додадете повеќе сол и бибер по вкус.
Чекор 13: Префрлете ја тавата во рерна.
Чекор 14: Печете го од 7 до 10 минути, додека не се испечат јајцата.
Чекор 15: Посипете со коријандер и сервирајте веднаш!
Се јаде додека е топло!
A bowl of shakshouka will immediately transport you to the streets of Tel Aviv © eFesenko / Shutterstock
Извор: https://www.lonelyplanet.com
МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА:
- Google Earth нуди живописни виртуелни тури на 30-те најпознати места од светското наследство
- 9 начини да ги научите вашите деца за светот без напушање на домот!
- Најдобрите филмови и серии за патување кои треба да се погледнат во моменто
- 7 начини како да патувате без напуштање на домот
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој
Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.
За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци
Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.
Нова планинска куќа во село П’клиште
Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.
Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево
Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.
Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна
Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.
Во Радишани се отвори нов ресторан со традиционална домашна храна
За скопјани и луѓето од околината кои бараат викенд гастро дестинации, треба да имаат до знаење дека во Радишани се отвори нов етно комплекс во кој се приготвуваат вкусни домашни локални јадења.