04.04.2020

Водич во карантин: Патуваме во Мексико!

Водич во карантин: Патуваме во Мексико!

Бидејќи патувањата во моментов ни се паузирани, а луѓето се изолирани и затворени во своите домови, тимот на првиот агрегат за патување во земјата Кајак.мк се реши да ве води низ светото на истиот начин на кој го прават нашите водичи. За денеска го имаме Мексико!

Мексико, самото име на оваа прекрасна земја предизвикува повеќе емоции, стереотипи и очекувања од која било друга земја. Некои луѓе веднаш го поврзуваат со вкусната храна, некои со музиката на маријачите, а некои со мексиканските сапунски опери и бескрајни плажи со палми. 


Jezael Melgoza

Мексико, официјално Обединети Мексикански Држави e  федеративна уставна република во Северна Америка. Државата на север се граничи со САД, на југ и на запад излегува на Тихиот Океан, на југоистокот се граничи со Гватемала, Белизе и Карипското Море, а на истокот излегува на Мексиканскиот Залив. Мексико се простира на површина од 2 милиони километри квадратни ( повеќе од 760.000 милји ) со што е петта држава по големина во Америка според вкупната површина и 14-тата најголема независна нација во светот. Со популација од 111 милиони граѓани го зазема 11-тото место според густината на населението во светот а тоа ја прави и најпопуларна Хиспанофонска држава.

Мексико се наоѓа на 23-тото место на листата на туристички земји и на првото место од државите од Латинска Америка] . Најголем број туристи доаѓаат од Обединетите Нации и Канада.Исто така, голем број туристи доаѓаат и од Европа и Азија, а помал број туристи доаѓаат од Латино-Американските држави.

Marisol Casben

Мексико Сити е најатрактивниот град за туристите поради неговата Мезо-Американска историја и туристичките атракции како што се Сончевата пирамида и Месечевата пирамида.

Гвадалахара, Халиско, е вториот најголем град по големина на популацијата во Републиката. Таа е домаќин на најпознатите мексикански традиции како што се: текилата, маријачите и коњаниците или мексиканските каубојци.

Монтереј е основан при крајот на 16 век. Центарот на градот е најстароградскиот дел во градот и е опкружен со модерни соседства.

Roberto Nickson

Мексиканската кујна е позната по своите силни и разновидни вкусови, разнобојно декорирање, и многубројни зачини. Поголем дел од мексиканската кујна е базирана на предколумбиската традиција, заедно со традицијата на Ацтеките и Маите, и комбинирана со кулинарските трендови на шпанските колонисти.

Освојувачите ја комбинирале својата увезена храна: ориз, говедско, свинско и пилешко месо, вино, лук и кромид со храната од предколумбискиот период, како што се: пченка, домат, ванила, авокадо, папаја, ананас, лути пиперки, грашок, тиква, благ компир, кикирики и мисиркино месо.

Calum Lewis

Мексиканската храна се разликува во различни области, поради локалната клима и географките и етничките разлики помеѓу жителите коишто биле под влијание на шпанците долго време па поради тоа тие имале големо влијание и врз кујната на мексиканците. Северот на Мексико е познат по производство на говедско и козјо месо и на месо од ној. Поточно тие се познати по јадењата приготвени со месо, а особено е познат говедската шницла.


Dennis Schrader

FOTO: Cristian Newman

ПРОШЕТАЈТЕ И НИЗ:

Водич во карантин: Патување во Аргентина!

Водич во карантин: Патуваме во Јамајка!

Водич во карантин: Патување во Куба!


Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Во Демир Капија постои домаќинство каде може да резервирате приватно гастро уживање

Во Демир Капија се наоѓа домаќинството Белови, кое домаќинство е идеална гастро викенд дестинација за оние кои сакаат да уживаат на сончево и топло време под отворено небо и во тревна градина.

Во Македонија се отвора нова уникатна спа вила

На 650 метри надморска височина и на самиот влез на село Тработивиште наскоро ќе биде отворена нова вила со свој уникатен изглед, а која ќе им нуди на своите гости едно поинакво спа искуство.

Македонија доби уште еден нов и модерен спа хотел лоциран во Маврово

GRAND CHAMOIS HOTEL & SPA е новото име кое често ќе се зборува во иднина.

Го напуштив Скопје за да отворам моја фарма во Преспа

Во екот на бербата на јаболко, тимот на Кајак.мк ви ја споделува приказната за Ана.

Запознајте го македонецот Михаил: Човекот кој го произведува најдобриот македонски џин

Денеска ве водиме во градчето Виница, каде во неговото срце, со полна пареа работи дестилеријата на Михаил Трајков, човекот за кого неговите блиски велат дека е иновативна личност која постојано се впушта во нови предизвици и проекти.

Запознајте ги највредните Македонци: Верка, Миодраг и Драган, кои активно дружат со планината

Во светот на Кајак.мк овие луѓе ги нарекуваме локални херои кои се посветиле на одгледувањето и производство на локална храна за која денеска зборуваат многу нивни верни купувачи.