09.02.2024
Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој
Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој
Бакалницата на Кајак.мк од ден на ден чиниш препраснува во
еден мал саем на семејни винарии каде може да најдете нови вкусови и нови вина
кои ретко се достапни на полиците на масовниот пазар.
Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.
Идеалната надморска височина и квалитетната почва го поттикнале господинот Борче да одлгедува сопствени винови лозја и да произведува вино.
Борче за Кајак.мк раскажува дека со лозарство започнал да се занимава пред цели 20 години, односно во 2004-та година. Со тек на годините кај него се будела идејата да отпочне со органско производство на вино, нешто што би било здраво и убаво за конзумација.
Пред точни три години Борче се одлучува да отпочне со органско одгледување на лозовите насади. Свесен за тоа дека ќе се намали родот, но среќен дека ќе може да произведе добро вино за себе и своите блиски.
Љубовта кон лозарството и производството на органско вино го мотивирале да регистрира своја мала семејна винарија. Денеска веќе регистрираната винарија „Стојков“ произведува и полни розе, црвено и бело вино, кое вино е „органско во преодна фаза“
Розе виното е создадено како комбинација од Вранец, Мускат Хамбург и Прокупец, а црвеното Куве вино е од сортите Вранец, Бургундац и Мерло. Неговите вина можете да ги нарачате со достава до ваша адреса, а нив можете да ги погледнете со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.