10.12.2022

Ова ни е прва година како винарија, a цел живот егзистираме од земјоделие

Ова ни е прва година како винарија, a цел живот егзистираме од земјоделие

Работната седмица ќе ја заокружиме со една доста мила и драга приказна за семејството Атанасови од село Дреново, кое целиот свој живот егзистира од земјоделие, особено лозарството кое им е нивна претежна дејност.


Тимот на Кајак.мк сака да ве информира дека производите од фамилијата Атанасови можете да ги нарачате во секој момент од нашата бакалница, или со еден клик ОВДЕ. Секоја направена нарачка за нив е нова поддршка. Така што наш совет е да одвоите средства за новогодишни подароци за вашите најблиски купувајќи производи од мали локални занаетчии и земјоделци. Со тоа ќе ги направите среќни и локалците и вашите блиски и сакани.


Семејството Атанасови ни ја раскажаа приказната за нивната нова семејна мала винарија „Тодор“ која е официјално регистрирана оваа година или во месец септември.

Винаријата се наоѓа во село Дреново, Кавадарци, каде воедно се наоѓаат нивните лозови насади, непосредно во близина на археолошкиот локалитет Еударис на 5 километри од селото.


Фамилијата Атанасови долги години работи и егзистира од земјоделие каде претежна дејност е лозарството. Првите лозови насади ги имаат од нивниот прадедо Тодор некаде во 70-те години, а како наследство ја добиваат сорта Вранец, од која прават црвено вино Вранец и со кое до денес се гордеат.


Земјоделските обврски и оддржувањето на лозјето го презема Атанас кој е син на Тодор, а ако се прашувате зошто оваа винарија се нарекува „Тодор“ сметаме дека веќе ви е сосема јасно. Винаријата ја основаат Тодор и Валентина кои се внуци на Тодор, а кои одлучуваат да стават печат на долгодишниот труд.


Поради блискоста на археолошкиот локалитет, виното од сортата вранец денеска го носи името Еударист, а имаат и уште една сорта на црвено вино со назив „Плочата“ кое е мешавина од вранец, смедеревка и мала количина на сортата отонел.


Покрај виното, винаријата „Тодор“ произведува и маџун и оцет на стар традиционален начин без додатоци од ароми и засладувачи. Годишната количина на вино е од 5000 до 7000 литри, а маџунот од 800 до 1000 литри.


Во иднина имаат план да отворат свој мал вински ресторан во кој гостите ќе имаат прилика да ги конзумираат нивните вина во комбинација со традиционалната храна од Тиквешкиот регион.

Виното, маџунот и оцетот, можете да ги нарачате и купите од бакалницата на Кајак.мк или со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Резервации во последен момент за Нова година: скриени места што сè уште вреди да се откријат во Македонија

Барате новогодишно сместување во последен момент? Откријте мирни планински куќи, рурални домаќинства и автентични локации во Македонија што нудат вистинска новогодишна атмосфера и флексибилни резервации.

Ги возиме со трактор, собираат плодови од бавча и подготвуваат специјалитети: Вака странските туристи го доживуваат село Габрово

Запознајте го селското домаќинство Костадинови од Габрово, каде гостите учествуваат во подготовка на домашна храна, дегустација на органски производи и автентични селски активности. Искусете мириси, вкусови и традиција во срцето на Беласица.

Новата година кај локален домаќин: зошто сѐ повеќе патници го избираат ова искуство

Дознајте како локалните домаќини во Македонија ја доживуваат Новата година и зошто престојот кај нив нуди поавтентично, мирно и незаборавно празнично искуство.

Нова година далеку од градската врева

Сè повеќе луѓе ја избираат Новата година надвор од градската бучава. Мир, тишина и простор за вистински почеток на годината.

Подготвивме 75 новогодишни пакетчиња на предновогодишен тим билдинг

Наместо класични предновогодишни прослави, Кајак.мк ви предлага општествено одговорни собиранки.

Од љубов кон празниците до сопствен бренд – мојата приказна со Sparkle.mk

Запознајте ја Пепика Јаневска, креаторката зад Sparkle.mk, која преку рачно изработени празнични украси и свеќи носи магија и радост во домот.