10.12.2022
Ова ни е прва година како винарија, a цел живот егзистираме од земјоделие
Ова ни е прва година како винарија, a цел живот егзистираме од земјоделие
Работната седмица ќе ја заокружиме со една доста мила и драга приказна за семејството Атанасови од село Дреново, кое целиот свој живот егзистира од земјоделие, особено лозарството кое им е нивна претежна дејност.
Тимот на Кајак.мк сака да ве информира дека производите од фамилијата Атанасови можете да ги нарачате во секој момент од нашата бакалница, или со еден клик ОВДЕ. Секоја направена нарачка за нив е нова поддршка. Така што наш совет е да одвоите средства за новогодишни подароци за вашите најблиски купувајќи производи од мали локални занаетчии и земјоделци. Со тоа ќе ги направите среќни и локалците и вашите блиски и сакани.
Семејството
Атанасови ни ја раскажаа приказната за нивната нова семејна мала винарија „Тодор“
која е официјално регистрирана оваа година или во месец септември.
Винаријата се наоѓа во село Дреново, Кавадарци, каде воедно се наоѓаат нивните лозови насади, непосредно во близина на археолошкиот локалитет Еударис на 5 километри од селото.
Фамилијата Атанасови долги години работи и егзистира од земјоделие каде претежна дејност е лозарството. Првите лозови насади ги имаат од нивниот прадедо Тодор некаде во 70-те години, а како наследство ја добиваат сорта Вранец, од која прават црвено вино Вранец и со кое до денес се гордеат.
Земјоделските обврски и оддржувањето на лозјето го презема Атанас кој е син на Тодор, а ако се прашувате зошто оваа винарија се нарекува „Тодор“ сметаме дека веќе ви е сосема јасно. Винаријата ја основаат Тодор и Валентина кои се внуци на Тодор, а кои одлучуваат да стават печат на долгодишниот труд.
Поради блискоста на археолошкиот локалитет, виното од сортата вранец денеска го носи името Еударист, а имаат и уште една сорта на црвено вино со назив „Плочата“ кое е мешавина од вранец, смедеревка и мала количина на сортата отонел.
Покрај виното, винаријата „Тодор“ произведува и маџун и оцет на стар традиционален начин без додатоци од ароми и засладувачи. Годишната количина на вино е од 5000 до 7000 литри, а маџунот од 800 до 1000 литри.
Во иднина имаат
план да отворат свој мал вински ресторан во кој гостите ќе имаат прилика да ги
конзумираат нивните вина во комбинација со традиционалната храна од Тиквешкиот
регион.
Виното, маџунот и
оцетот, можете да ги нарачате и купите од бакалницата на Кајак.мк или со еден
клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.