10.12.2022
Ова ни е прва година како винарија, a цел живот егзистираме од земјоделие
Ова ни е прва година како винарија, a цел живот егзистираме од земјоделие
Работната седмица ќе ја заокружиме со една доста мила и драга приказна за семејството Атанасови од село Дреново, кое целиот свој живот егзистира од земјоделие, особено лозарството кое им е нивна претежна дејност.

Тимот на Кајак.мк сака да ве информира дека производите од фамилијата Атанасови можете да ги нарачате во секој момент од нашата бакалница, или со еден клик ОВДЕ. Секоја направена нарачка за нив е нова поддршка. Така што наш совет е да одвоите средства за новогодишни подароци за вашите најблиски купувајќи производи од мали локални занаетчии и земјоделци. Со тоа ќе ги направите среќни и локалците и вашите блиски и сакани.

Семејството
Атанасови ни ја раскажаа приказната за нивната нова семејна мала винарија „Тодор“
која е официјално регистрирана оваа година или во месец септември.
Винаријата се наоѓа во село Дреново, Кавадарци, каде воедно се наоѓаат нивните лозови насади, непосредно во близина на археолошкиот локалитет Еударис на 5 километри од селото.

Фамилијата Атанасови долги години работи и егзистира од земјоделие каде претежна дејност е лозарството. Првите лозови насади ги имаат од нивниот прадедо Тодор некаде во 70-те години, а како наследство ја добиваат сорта Вранец, од која прават црвено вино Вранец и со кое до денес се гордеат.


Земјоделските обврски и оддржувањето на лозјето го презема Атанас кој е син на Тодор, а ако се прашувате зошто оваа винарија се нарекува „Тодор“ сметаме дека веќе ви е сосема јасно. Винаријата ја основаат Тодор и Валентина кои се внуци на Тодор, а кои одлучуваат да стават печат на долгодишниот труд.

Поради блискоста на археолошкиот локалитет, виното од сортата вранец денеска го носи името Еударист, а имаат и уште една сорта на црвено вино со назив „Плочата“ кое е мешавина од вранец, смедеревка и мала количина на сортата отонел.

Покрај виното, винаријата „Тодор“ произведува и маџун и оцет на стар традиционален начин без додатоци од ароми и засладувачи. Годишната количина на вино е од 5000 до 7000 литри, а маџунот од 800 до 1000 литри.

Во иднина имаат
план да отворат свој мал вински ресторан во кој гостите ќе имаат прилика да ги
конзумираат нивните вина во комбинација со традиционалната храна од Тиквешкиот
регион.
Виното, маџунот и
оцетот, можете да ги нарачате и купите од бакалницата на Кајак.мк или со еден
клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Есенска магија на пазарите во Македонија: мирис на костени, ајвар и насмевки
Откриј ја убавината на есенските пазари во Македонија – шарени тезги со тикви, пиперки за ајвар, костени и домашен мед. Приказна исполнета со љубов, традиција и локални вкусови.
Археотуризмот во Македонија – откријте го минатото додека уживате во природата
Истражете го археотуризмот во Македонија и доживејте ја историјата додека уживате во природата. Пешачки тури, авантура и автентични туристички искуства за сите возрасти.
Празнични денови – идеални за еднодневен излет низ Македонија
Искористете ги празничните денови за еднодневен излет низ Македонија. Откријте атракции, гастрономии и идеи за авантура на kajak.mk.
Кафе културата во Македонија – автентично искуство за секој турист
Откријте ја автентичната кафе култура во Македонија. Пробајте густо турско кафе, искусете го ритуалот на подготовка на песок во Старата скопска чаршија и почувствувајте ја душата на земјата.
Дониравме 350 килограми храна за бездомни кучиња и ја реализиравме првата тура со бездомни кучиња на нашиот нов тим билдинг со Singular
Тим билдинг преку кој Дониравме 350 килограми храна за бездомни кучиња и ја реализиравме првата тура со бездомни кучиња
Есенски моменти во Градскиот парк Скопје 2025
Локалните жители и туристите ја избираат зелената оаза во центарот на Скопје за пешачка прошетка, рекреација и визуелна инспирација во есенските денови.