10.12.2022
Ова ни е прва година како винарија, a цел живот егзистираме од земјоделие
Ова ни е прва година како винарија, a цел живот егзистираме од земјоделие
Работната седмица ќе ја заокружиме со една доста мила и драга приказна за семејството Атанасови од село Дреново, кое целиот свој живот егзистира од земјоделие, особено лозарството кое им е нивна претежна дејност.

Тимот на Кајак.мк сака да ве информира дека производите од фамилијата Атанасови можете да ги нарачате во секој момент од нашата бакалница, или со еден клик ОВДЕ. Секоја направена нарачка за нив е нова поддршка. Така што наш совет е да одвоите средства за новогодишни подароци за вашите најблиски купувајќи производи од мали локални занаетчии и земјоделци. Со тоа ќе ги направите среќни и локалците и вашите блиски и сакани.

Семејството
Атанасови ни ја раскажаа приказната за нивната нова семејна мала винарија „Тодор“
која е официјално регистрирана оваа година или во месец септември.
Винаријата се наоѓа во село Дреново, Кавадарци, каде воедно се наоѓаат нивните лозови насади, непосредно во близина на археолошкиот локалитет Еударис на 5 километри од селото.

Фамилијата Атанасови долги години работи и егзистира од земјоделие каде претежна дејност е лозарството. Првите лозови насади ги имаат од нивниот прадедо Тодор некаде во 70-те години, а како наследство ја добиваат сорта Вранец, од која прават црвено вино Вранец и со кое до денес се гордеат.


Земјоделските обврски и оддржувањето на лозјето го презема Атанас кој е син на Тодор, а ако се прашувате зошто оваа винарија се нарекува „Тодор“ сметаме дека веќе ви е сосема јасно. Винаријата ја основаат Тодор и Валентина кои се внуци на Тодор, а кои одлучуваат да стават печат на долгодишниот труд.

Поради блискоста на археолошкиот локалитет, виното од сортата вранец денеска го носи името Еударист, а имаат и уште една сорта на црвено вино со назив „Плочата“ кое е мешавина од вранец, смедеревка и мала количина на сортата отонел.

Покрај виното, винаријата „Тодор“ произведува и маџун и оцет на стар традиционален начин без додатоци од ароми и засладувачи. Годишната количина на вино е од 5000 до 7000 литри, а маџунот од 800 до 1000 литри.

Во иднина имаат
план да отворат свој мал вински ресторан во кој гостите ќе имаат прилика да ги
конзумираат нивните вина во комбинација со традиционалната храна од Тиквешкиот
регион.
Виното, маџунот и
оцетот, можете да ги нарачате и купите од бакалницата на Кајак.мк или со еден
клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Запознајте го Младен: Човекот кој го промовира Кратово преку секој залак
Запознајте го Младен Мицевски – професор, туристички водич и љубител на гастрономијата кој со страст ја раскажува културата на Кратово. Откријте ја неговата автентична гастро тура преку која градот се претвора во уникатна рурална и одржлива туристичка дестинација.
Од љубов кон креативноста до уникатни аранжмани: Марија и светот на Kala’s Crafts
Запознајте ја Марија, креативната сила зад Kala’s Crafts, која создава уникатни букети од овошје, слатки аранжмани и рачни изработки со љубов и внимание кон секој детал.
Како малите семејни бизниси ја менуваат туристичката карта на Македонија
Откријте како малите семејни бизниси со автентичност и гостопримство ја обликуваат новата туристичка карта на Македонија и ги оживуваат руралните региони.
Уникатен тим билдинг со TaskForce: Енергија од Битола и Прилеп за супер ден
Уникатен тим билдинг со TaskForce: Енергија од Битола и Прилеп за супер ден.
Скриени места за дигитални номади во Македонија: планинските дрвени куќи како идеален избор
Откриј ги најубавите скриени планински дрвени куќи во Македонија—совршени за дигитални номади кои бараат мир, интернет и природа за remote работа.
Што носи еден дождлив викенд и како да го искористите
Откријте како дождливиот викенд може да донесе мир, инспирација и креативни моменти. Совети и идеи како да го претворите дождот во идеална можност за одмор и уживање.