Резервации и информации можете да добиете на: 078-36-46-78; 077-548-964; 070-290-986
Во Крушево можете
да пешачете, јавате коњи, да уживате на ски терените, летате со пареглајдер, а
после сето ова, можете да ја посетите гостилницата Марчело која од денеска е
дел од нашата база „Гастромонија“.
Домаќините на
гостилницата велат дека овој автентичен објект е отворен во 2013-та година од
страна на новата генерација на фамилијата Костоски. Инаку самиот бизнис се
пренесувал од генерации на генерации со задржување на специјалитетите на куќата
како крушевскиот колбас, кукурузите и ќебапите.
Бизнисот започнал
во 1938-та година кога ова место било познато како ќебапчилница „Крушево“, за
од 1998 година се преименува во Марчело.
Сопствениците на
Марчело велат дека приказната во 1936-та година ја започнал „Лале Маху“ или на
македонски Чичко Марко се со цел да им служи на крушевчани ќепапи по свој
уникатен рецепт и начин на подготовка. Подоцна занаетото го научиле неговите
синови и внуци, а денеска претставува еден прекрасен фамилијарен бизнис.
Прв и најзначаен специјалитет се познатите традиционални
ќебапи чиј рецепт е постар од 90 години. Колбасот “ла Маху” и кукурузите се дел
од традиционалното мени на гостилница Марчело. Но, во менито можете да најдете
и други специјалитети од интернационалната куќна, како што е топеното сирење, превкусната
пица, но и специјално проготвените џигери.
Гостилница Марчело е лоцирана во строгиот центар на Крушево, помеѓу градскиот плоштад и скалите на улица Тодор Проески (веднаш до споменикот - харфа, на Тоше Проески)
Резервации и информации можете да добиете на: 078-36-46-78; 077-548-964; 070-290-986
ЛОКАЦИЈА