23.04.2020

Италија од 4-ти мај започнува со нормализирање на секојдневниот живот

Италија од 4-ти мај започнува со нормализирање на секојдневниот живот

Враќањето кон нормалниот живот во Италија е предвидено за 4 мај, кое сè уште не е сигурно, но подготовките се забрзани и детални, пишува локално.мк

Надежта на лицето на оние што треба да продолжат или да започнат нов начин на својата активност во животот на кое било место во Италија по два месеци затворени врати, толку многу е евидентна и покрај тоа што се сведува на она што се нарекува намалено и различно.

(ЧИТАЈТЕ: Можни се здравствени пасоши за летување во Грција: Задолжително тестирање)

Дали ќе влегуваме во рестораните кога ќе се отворат, само со потпис на сертификат со кој се гарантира дека не сме позитивни за коронавирусот, дали ќе имаме одредена должина за времетраењето на ручекот или вечера, за да можат да влезат и други гости или претходно преку телефон ќе треба да резервираме за одредено време.

Во Италија, рестораните обично биле затворени после ручек, околу 15 часот и се отворале во вечерните часови, но сега сугестијата е да не се ограничува ова време и да бидат отворени седум дена во неделата.

(ЧИТАЈТЕ: Кога ќе може повторно да се патува во Италија?)

Сè ќе биде различно, од логистика до почитување на безбедносни мерки до она што се нарекува љубезно однесување, на италијански „галатео“ или француски бон-тон. Италијанците се луѓе кои се навикнати да се забавуваат, да излегуваат, да се дружат. Ќе се врати и тоа, но без вообичаеното „baci e abbracci“, бакнежи и прегратки.  Дружбите ќе бидат со маски на лицето, се до појавувањето на вакцината.

Дописник за порталот „Novosti“ од Рим

МОЖЕ ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА:

Поради коронавирусот, топ туристичките дестинации во светот се празни!


Како изгледа еден ден во карантин за 100 долари на AirBnB!


20 интересни факти за патувањето што ќе ве натерат да гледате на светот- поинаку


COVID-19 ја уништи нашата свадба на брод на Босфор во Истанбул


Имавте резеревирано лет, а не бевте во можност да патувате?

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.