12.04.2020
Водич во карантин: 6 прекрасни велигденски традиции во светот!
Водич во карантин: 6 прекрасни велигденски традиции во светот!
Бидејќи патувањата во моментов ни се паузирани, а луѓето се изолирани и затворени во своите домови, тимот на првиот агрегат за патување во земјата Кајак.мк се реши да ве води низ светото на истиот начин на кој го прават нашите водичи. Во пресрет на католичкиот и православниот Велигден и поради фактот дека за жал не можеме да посетиме нова велигденска традиција и да научиме нешто повеќе за тоа како народите или локалните жители го слават празникот, сакаме да ве запознаеме со неколку интересни традиции ширум светот. Текстото е креиран за категоријата „Патувај од дома“.
1. Kokkina avga, Грција (превод со транскрипција)
Photo: Gts/Shutterstock
Велигден кај модерните семејства асоција на пастелни бои, но како и кај нас така и во Грција, традицијата е задржана од нашите баби. Наместо меки бои, се користат темн црвени бои, впечатливо и наводно дека тоа претставува „крвта на Исус“ како што проповеда македонската и грчка православна црква. Кокинга Ага (црвено- варени јајца) често завршуваат на трацидионални грчки слатки теста познати како цуреки, или кај нас познат како милиброд.
2. Јајца од Краслице, Чешка
Photo: WhiteHaven/Shutterstock
Овие украсни чешки велигденски јајца се украсени со восок. Верските силболи се присутни на јајцата. Восокот е доста често користен кај чешките семејства.
3. Писанки, Украина
Photo: Andriana Syvanych/Shutterstock
Украинците користат восок за да направат Писанки кои имаат светли, смели, геометриски и цветни изрази со неутрализирана црна и темна позадина. Иако точното потекло не е познато, украсените јајца се стара традиција и одличен пример за украинската народна уметност.
4. Vekonocne vajicko, Словенија (превоз со тракскрипција)
Photo: 5PH/Shutterstock
Исто како и кај некои традиционални македонски семејства, Словенија наместо боја користи традиционален метод со варење на тастителни гранчиња и корени коишто испуштаат црвена боја, а додаваат и луспи од кромид, а декорираат со листови од магданос. Ваквите јајца во Словенија се распродаваат на многу побрз начин, бидејќи се смета дека така се најздрави јајцата за консумирање, за разлика од вештачката боја која може да ја ја пробие кората на јајцето.
5. Остереј, Германија
Photo: vitaprague/Shutterstock
Германската традиција за велигден постои многу поодамна, па може да се каже дека постои дури и пред да се создадат САД. Бојадисувањето на јајцата е вообичаено како и во другите држави, но она што е специфично е тоа што германцијте го обележуваат празникот со тркалење на јајцата по брдо за да видат чиво јајце се тркала најбрзо по ридот, а чиво има само пукнатини. Јајцата исто како и кај нас се делат како велигденски подароци. Во Штутгарт постои музеј посветен на Велигден.
6. Фабержеовото јајце, Русија
Photo: Музей Фаберже I Fabergé Museum/Facebook
Фарбешевото јајце повеќе личи на накит, отколку на традиционално велигденско јајце. Цар Александар III го нарачал првото јајце од Питер Фабере како велигденски подарок за неговата сопруга Марија. Педесет јајца беа создадени за руското кралско семејство вкупно помеѓу 1885 и 1916 година, наречени Империјални јајца, секое јајце создадено уникатно и со скапоцени камења. Можеби не можете да создадете вакво скапо јајце дома, но затоа можете да го посетите музејот Фаберге во Санкт Петербург за да ја видите прекрасната колекција.
СИТЕ ИНФОРМАЦИИ ПОВРЗАНИ СО ПАТУВАЊЕТО И КОРОНАВИРУСОТ, ЧИТАЈТЕ ГИ СО ЕДЕН КЛИК ОВДЕ!
МОЖЕ ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА:
Плажите во Шпанија: Минатата година и сега
Како изгледа еден ден во карантин за 100 долари на AirBnB!
Луѓето во Индија можат да ги видат Хималаите за прв пат после децении
20 интересни факти за патувањето што ќе ве натерат да гледате на светот- поинаку
COVID-19 ја уништи нашата свадба на брод на Босфор во Истанбул
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.
За првпат во Македонија: ATV тури на Кожуф
ATV тури на Кожуф и Демир Капија. Истражете го регионот на Кожуф, планинските села и уживајте во планинските пејсажи.