12.04.2020
Патувачка кујна на Кајак: #4: Рецепт за корејско долгона кафе!
Патувачка кујна на Кајак: #4: Рецепт за корејско долгона кафе!
Сакате да го вкусите меѓународно патување без да ја напуштите кујната? Првиот агрегат за патување објавува втор рецепт од различна светска кујна што може да го направите дома. Цел е да ви овозможиме поинтересена самоизолација или полициски час со тоа што ќе патувате низ континентите без да стапне вашата нога надвор.
За денеска го имаме „Долгона“ рецептот по кој полудеа сите. Откако едно видео за рецепт на ова кремасто кафе се прошири вирално по социјалните мрежи. Пијалокот се базира на индиски пијалок познат како кафе Фени Хуи (или тепано кафе). Единствената разлика е во тоа што кога го правите Фени Хуи, млекото се истура на врвот на шлаг, наместо тоа вие го додавате шлагот. Популарноста на кафето доаѓа откако јужнокорејскиот актер Јунг Ил-Ву посети ресторан во Макао, каде на сличен начин го подготви ова кафе.
Под хаштагот #dalgonacoffeecechallenge, можете да најдете многу комбинации и рецепти, а особено на youtube каналот каде жителите на Јужна Кореа објавуваат рецепти. Исто така, ова каде е доста популарно на TikTok. Доколку ја имате ова социјална мрежа заследете го кајак под @kajak.mk бидејќи објавуваме за вас доста интересни видеозаписи.
Патувачка кујна на Кајак: #2 Рецепт за Колката кати!
Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.