01.04.2020
Патувачка кујна на Кајак: #2 Рецепт за Колката кати!
Патувачка кујна на Кајак: #2 Рецепт за Колката кати!
Сакате да го вкусите меѓународно патување без да ја напуштите кујната? Првиот агрегат за патување објавува втор рецепт од различна светска кујна што може да го направите дома. Цел е да ви овозможиме поинтересена самоизолација или полициски час со тоа што ќе патувате низ континентите без да стапне вашата нога надвор.
The first kati rolls trundled out of the kitchens of Nizam’s Restaurant in Kolkata in the 1930s and they've been popular ever since © Indian Food Images / Shutterstock
Што е Колката кати?
Дали е тоа ќебап? Но завиткан? Сундвич со пржени лепчиња и зеленчук?
Има повеќе начини за подготвување:
Состојки:
ЗА ЌЕБАПИТЕ:
1 лажиче мелен ким
1 лажиче мелено чили
1 лажиче сок од лимон
1½ лажиче семе од коријандер
1 парче лук, мелен
Лажиче пиперка
Лажиче мелен ѓумбир
1 лажица масло од канола
сол, по вкус
400g мелено месо од јагне
ЗА ЛЕПИЊАТА:
2 чаши интегрално брашно
½ лажица сол
1 чаша вода
½ чаша ГЕ (путер)
ЗА ДЕКОРАЦИЈА/ВКУС:
1 кромид, сецкан
2 зелени лути мали пиперки, сецкани
1 јајце, исецкано
сос од лук и чили
ЗА ДЕТАЛИТЕ КАКО СЕ ПОДГОТВУВА ПОГЛЕДНЕТЕ ОД ВИДЕОТО:
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Во Демир Капија постои домаќинство каде може да резервирате приватно гастро уживање
Во Демир Капија се наоѓа домаќинството Белови, кое домаќинство е идеална гастро викенд дестинација за оние кои сакаат да уживаат на сончево и топло време под отворено небо и во тревна градина.
Во Македонија се отвора нова уникатна спа вила
На 650 метри надморска височина и на самиот влез на село Тработивиште наскоро ќе биде отворена нова вила со свој уникатен изглед, а која ќе им нуди на своите гости едно поинакво спа искуство.
Македонија доби уште еден нов и модерен спа хотел лоциран во Маврово
GRAND CHAMOIS HOTEL & SPA е новото име кое често ќе се зборува во иднина.
Го напуштив Скопје за да отворам моја фарма во Преспа
Во екот на бербата на јаболко, тимот на Кајак.мк ви ја споделува приказната за Ана.
Запознајте го македонецот Михаил: Човекот кој го произведува најдобриот македонски џин
Денеска ве водиме во градчето Виница, каде во неговото срце, со полна пареа работи дестилеријата на Михаил Трајков, човекот за кого неговите блиски велат дека е иновативна личност која постојано се впушта во нови предизвици и проекти.
Запознајте ги највредните Македонци: Верка, Миодраг и Драган, кои активно дружат со планината
Во светот на Кајак.мк овие луѓе ги нарекуваме локални херои кои се посветиле на одгледувањето и производство на локална храна за која денеска зборуваат многу нивни верни купувачи.