01.04.2020

Патувачка кујна на Кајак: #2 Рецепт за Колката кати!

Патувачка кујна на Кајак: #2 Рецепт за Колката кати!

Сакате да го вкусите меѓународно патување без да ја напуштите кујната? Првиот агрегат за патување објавува втор рецепт од различна светска кујна што може да го направите дома. Цел е да ви овозможиме поинтересена самоизолација или полициски час со тоа што ќе патувате низ континентите без да стапне вашата нога надвор. 


The first kati rolls trundled out of the kitchens of Nizam’s Restaurant in Kolkata in the 1930s and they've been popular ever since © Indian Food Images / Shutterstock

Што е Колката кати?

Дали е тоа ќебап? Но завиткан? Сундвич со пржени лепчиња и зеленчук?
Има повеќе начини за подготвување: 


Состојки:

ЗА ЌЕБАПИТЕ:

1 лажиче мелен ким

1 лажиче мелено чили

1 лажиче сок од лимон

1½ лажиче семе од коријандер

1 парче лук, мелен

Лажиче пиперка

Лажиче мелен ѓумбир

1 лажица масло од канола

сол, по вкус

400g мелено месо од јагне


ЗА ЛЕПИЊАТА:

2 чаши интегрално брашно

½ лажица сол

1 чаша вода

½ чаша ГЕ (путер)


ЗА ДЕКОРАЦИЈА/ВКУС:

1 кромид, сецкан

2 зелени лути мали пиперки, сецкани

1 јајце, исецкано

сос од лук и чили

ЗА ДЕТАЛИТЕ КАКО СЕ ПОДГОТВУВА ПОГЛЕДНЕТЕ ОД ВИДЕОТО:


Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој

Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.

За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци

Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.

Нова планинска куќа во село П’клиште

Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.

Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево

Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.

Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна

Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.

Во Радишани се отвори нов ресторан со традиционална домашна храна

За скопјани и луѓето од околината кои бараат викенд гастро дестинации, треба да имаат до знаење дека во Радишани се отвори нов етно комплекс во кој се приготвуваат вкусни домашни локални јадења.