01.04.2020
Патувачка кујна на Кајак: #2 Рецепт за Колката кати!
Патувачка кујна на Кајак: #2 Рецепт за Колката кати!
Сакате да го вкусите меѓународно патување без да ја напуштите кујната? Првиот агрегат за патување објавува втор рецепт од различна светска кујна што може да го направите дома. Цел е да ви овозможиме поинтересена самоизолација или полициски час со тоа што ќе патувате низ континентите без да стапне вашата нога надвор.
The first kati rolls trundled out of the kitchens of Nizam’s Restaurant in Kolkata in the 1930s and they've been popular ever since © Indian Food Images / Shutterstock
Што е Колката кати?
Дали е тоа ќебап? Но завиткан? Сундвич со пржени лепчиња и зеленчук?
Има повеќе начини за подготвување:
Состојки:
ЗА ЌЕБАПИТЕ:
1 лажиче мелен ким
1 лажиче мелено чили
1 лажиче сок од лимон
1½ лажиче семе од коријандер
1 парче лук, мелен
Лажиче пиперка
Лажиче мелен ѓумбир
1 лажица масло од канола
сол, по вкус
400g мелено месо од јагне
ЗА ЛЕПИЊАТА:
2 чаши интегрално брашно
½ лажица сол
1 чаша вода
½ чаша ГЕ (путер)
ЗА ДЕКОРАЦИЈА/ВКУС:
1 кромид, сецкан
2 зелени лути мали пиперки, сецкани
1 јајце, исецкано
сос од лук и чили
ЗА ДЕТАЛИТЕ КАКО СЕ ПОДГОТВУВА ПОГЛЕДНЕТЕ ОД ВИДЕОТО:
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.