24.05.2021
Побегнете во оваа вила на 1400 мнв и изолирана со борова шума
Побегнете во оваа вила на 1400 мнв и изолирана со борова шума
Дечки, ни доаѓа лето! Пандемијата ја губи битката, бројот на
вакцинирани расте, а со тоа ни се најавува една добра летна сезона. Дел од македонските
туристи одморот ќе го поминат покрај вода, а дел ќе побегнат на планина. Ние ги
оправдуваме и едните и другите, бидејќи секој заслужува да патува на начин на
кој ужива. За престојната сезона, јасно ни е само едно, а тоа е фактот дека никој не би посакал
да остане во градот за време на летните горештини.
Тимот на Кајак.мк активно ја ажурира базата на приватни
сместувања во која има преку 160 сместувања, а кои можат да ви понудат бегство флексибилно според вашите можности.
Побегнете на
планина, а од планина резервирајте престој покрај езеро, за од таму да појдете
на неколку дена на море. Целта на Кајак.мк е да ви овозможи да направите
комбинација од авантуристички патувања со посета на повеќе дестинации.
Една од тие
дестинации која ние ви ја препорачуваме за престојното лето е „Калин Камен“.
Денеска
разговараме со домаќинот Константин Стојановски, чија вила се наоѓа недалеку од
Калин Камен и од манастирот Јоаким Осоговски.
Вилата на Константин е идеална за луѓето кои бараат планина,
чист воздух, мир и тишина. Таа е опколена
со густа борова шума и без никој во блиското соседство.
Константин
вели дека резервации добива од луѓе работат напортно и постојано се изложени на
сонце. Луѓето кои пак работат онлајн,
се одлучувале да ја “преселат“ својата канцеларија на планина, макар и на едена
седмица.
Вилата е идеална во текот на цела година. Во зима има
прекрасна снежна идила, а преку лето нуди можности за шетање низ шумата, посета на Станечките водопади и
езерото кое не недалеку од сместувањето.
Ова езеро се наоѓа на 1400 метри надморска височина и е
одлично за фамилијарни излети.
Во непосредна близина на вилата се наоѓа детски парк,
спортски игралишта, ловечка куќичка, букова шума, прекрасни ливади и една
голема карпа која месното население ја нарекува Калин Камен. Токму таа карпа е
причината заради која илјадници туристи пешачат цели 4 часа.
Константин е
домаќин кој им стои на располагање на сите гости кои се заинтересирани за
регионот. Тој вели дека до неговата вила се престигнува со автомобил, а доколку
им треба на гостите повеќе информации за регионот ќе ги добијат лично од него.
Доколку сакате да погледнете повеќе информации за вилата,
фотографии и да стапите во контакт со Костантин, кликнете ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.