03.05.2023

Ја лансиравме првата јаболкова ракија во Македонија со бандерола

Ја лансиравме првата јаболкова ракија во Македонија со бандерола

Платформата Кајак.мк добива уште една доста значајна приказна кога станува збор за уникатните нешта кои се произведуваат во Македонија, а служат како амбасадори-промотори на Македонија насекаде во светот.

Денеска нашиот тим ќе ви ја раскаже приказната на господинот Златко, човекот кој стои зад брендот „Никан Дестилерија“ или првата дестилерија која лансира јаболкова ракија во Македонија со бандерола.


Дестилеријата е регистрирана изминатата есен 2022-ра година кога Златко заедно со неговото семејство одлучуваат да ја запечатат идејата која ја имале скоро 20 години.

Нивната семејна овоштарска традиција грее скоро 8 децении, а семејната традицијата на печење ракија била главната причина која ги поттикнала да регистрираат мала семејна дестилерија.


Причината на самата регистрација на дестилеријата е да придонесат во зголемувањето на ракијарската култура во Струга, вели Златко кој додава дека со ваквиот чин ќе им докажат на луѓето дека здравото и зрело овошје може да биде преточено во капка префинет пијалак.

Ракијата ја произведуваат од сопствени овошни насади кои се лоцирани во срцето на плодното струшко поле во атарот на село Мислешево, Струга.


Водејќи се од мотото „Она кое не го ставаш во уста не ставај го во буре“ им дава поттик да продолжат со квалитетното производство.


Златко е горд на фактот дека ја лансирале првата јаболкова ракија во Македонија со бандерола, а за мошне брзо време очекуваат да излезат со ракија со слива и круша. Нагласува дека секоја ракија е двојно дестилирана, што значи дека се отстранети сите дополнителни и штетни алкохоли, што придонесува за чист етил алкохол со префинети ароми и својства.

Контакт број од „Дестилерија Никан“ можете да најдете со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.