18.11.2021

Живееме за спокојот на Радожда: Дива риба и домашно макало

Живееме за спокојот на Радожда: Дива риба и домашно макало

Има доста патувачи кои го сакаат зимскиот спокој покрај Охридското езеро отколку летниот сезонски џагор кој го произведуваат масовните капачи.

Има луѓе кои едноставно бараат начин како да го уживаат звукот на брановите на езерот, седејќи во некој од локалните традиционални ресторани и јадејќи тазе подготвена риба. За таа категрија на авантуристи, тимот на Кајак.мк ја препорачува вила Радожда, сместена на самиот брег на југозападниот дел на Општина Струга.


Ние разговаравме со домаќинката Ирена која ни посака добредојде со домашно макало, тазе леб со крцкава кора и пекарски компир кој го симболизира домаќинскиот поздрав.


Ирена вели дека вила Радожда е фамилијарен бизнис кој функционира од 2008-та година. Она што го прави уникатно оваа место е моментот дека овде се подготвуваат специјалитети од риба на домашен традиционален начин. За подготовка на овие традиционални рецепти се користат исклучиво локални производи, диви риби од Охридско езеро, а се рибата се служи со додатоци кои се направени исто така на домашен начин.


Храната на вила Радожда е дел од семејството на „Slow Food“, а она кое ви го препорачуваме да го дегустирате како специјалитети се јагулата на струшки начин, крап на кромид- со тајните мирудии на домаќинот, тресена пастрмка, раскошни салати и вистинска атмосвера пренесена од соседното море. Слаткиот дел е со раванија, и домашните колачиња на Ирена, со многу ореви.


Ова уникатно гастрономско местенце кое од денеска е дел од базата на „Гастромонија“ каде може да најдете дирекнтен контакт за резервации е уникатен избор за оние кои сакаат да го доживеат мирот на езерото и да дегустираат вкусна храба.


Вила Радожда исто така има и сместувачки капацитет кој ќе биде наскоро ќе биде дел од базата на Кајак.мк

Доколку сакате да доживеете едно одлично гастрономско искуство и сакате да добиете контакт за резервација, кликнете ОВДЕ.
Foto credit: Slow Food

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.