25.04.2020
Зошто треба да го посетите турскиот брег ова лето!
Зошто треба да го посетите турскиот брег ова лето!
Ако Њујорк ги има Хемптоните, Париз го има Азурниот брег, тогаш Истанбул го има најдобриот тиркизен брег. Крајбрежје кое ги поврзува Егејот и Медитеранот во југозападна Турција. На само еден час лет од Истанбул., вие ќе се соочите со едно гламорузно бегство низ една летна горештина по која европјаните еднај чекаат да ја осетат.
(ЧИТАЈ ПОДОЦНА: Група жени во Венеција доставуваат храна преку гондола)
Покрај море, ова област има стара историја: Карците, Ликијците, Персијците и Бизантијците имаат свој удел во овој предел. Од античките урнатини на Каш, планинските села на Гушек, до традиционалните места во Бодрум. Прочитајте шест причини поради кои треба да ја посетите Турција.
Oliver Pilcher
Крајбрежјето на изгрејсонце
Заливот на Хисарни најдобро се гледа за време на утринското светло, кога сонцето ги осветлува древните урнатини. Но за оние коишто се утрински спанковци, идеално време за вас е зајдисонцето со добар коктел на заливот Д Марис во Мармарис.
Oliver Pilcher
Бугавинвата на Каш
Прошетка низ центарот на градот Каш значи бесконечно фотографирање на шарената бугавинва кој ги краси белите згради и дава прекрасно чуство.
(ЧИТАЈ ПОДОЦНА: Виз Ер најавува дека од 17 Мај повторно ќе лета од Скопје)
Oliver Pilcher
Летните куќи (вили)
Регионот со децении привлекуваше модни куќи од целиот свет, благодарение на жешките летни температури, водите во азурна боја, боемски начин на живот и стилските градови како Каш (на сликата).
Oliver Pilcher
„Сино патување“
Вредноста на дрвениот залив од Бодрум до Каш стана ритуал со тек на годините. Патувањата именувани како „Сини патувања“, се од познатиот романсиер од средниот век Севат Чакир Кабаачачли, кој живеел во покрај брегот. „Морето и небото не можат да бидат толку сини колку што се во Бодрум“, напишал тој еднаш.
(ЧИТАЈ ПОДОЦНА: Кога ќе може повторно да се патува во Италија?)
Oliver Pilcher
Мелтем ветерот во регионот
Летните горештини се задоволуваат со спокојното ветре кое ги гали исунчаните тела на туристите, а сето тоа исполнето со различни мириси од турската градина.
Oliver Pilcher
Места за крстарење
Турското крајбрежје нуди одлични услови за крстарење, особено од Бодрум до Мармарис, кој воедно е и најголемата база на луксузни јахти.
ОВА БИ МОЖЕЛО ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА:
Патувајте од дома: Погледнете ги најстарите ресторани во светот!
20 карантински форографии од празна Италија!
Како изгледа еден ден во карантин за 100 долари на AirBnB!
20 интересни факти за патувањето што ќе ве натерат да гледате на светот- поинаку
Имавте резеревирано лет, а не бевте во можност да патувате?
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.