27.12.2022
Нашата мала семејна винарија има добиено повеќе златни медали што ни дава дополнителна мотивација
Нашата мала семејна винарија има добиено повеќе златни медали што ни дава дополнителна мотивација
Во Кајак.мк имаме една изрека која постојано ја користиме, а таа е дека малите винарии се иднината и душата на македонското вино. Особено ако се земе фактот дека при производство на виното е вложено многу труд, љубов и грижа за секое шише вино да ја добие својата автентичност и секое шише да ја раскаже приказната за трудот посветен на виновите насади.
Во бакалницата на Кајак.мк може да се најдат многу мали семејни винарии, чии вина вреди да ги нарачате и дегустирате. Секое купено шише вино значи поддршка и мотивација на винариите да продолжат со нивниот вложување во квалитетно вино кое еден ден ќе биде амбасадор на Македонија.
- Денеска ќе ве запознаеме со „Винарија Бошков“ чии сорти вино можете да ги нарачате со еден клик ОВДЕ.
Разговаравме со Горан, човекот кој стои позади брендот „Бошков“, а кој за Кајак.мк ги раскажа почетоците на винаријата која е официјално регистрирана во 2021 година.
Горан вели дека денеска произведуваат вино од сортите Темјаника, Вранец, Смедеревка, Р’кацител, за кои вели дека е тешко да се каже кое вино ги прави најмногу горди, но истакнува дека на последниот натпревар на млади вина, нивната Смедеревка добива злато, Вранецот сребро, а Темјаниката бронзен медал.
Македонската плодна почва им овозможила да произведуваат квалитетно грозје, вели Горан. Особено Тиквешки регион кој е синоним за производство на најквалитетното грозје и вино. Традиција во фамилија Бошкови ја пренесуваат на 4 генерации, а веќе петтата генерација од мали нозе се обучува за тоа како да произведе добро вино, маџун, ракија и мастика.
Денеска, семејна винарија Бошков има капацитет на производство до 4000 литри вино кој во иднина имаат планови да го зголемат.
Вина кои ги произведуваат се : Темјаника, Вранец, Р`кацител, Смедеревка и Розе Куве. Сето вино е произведено од сопствени лозови насади кои се наоѓаат на неколку микролокалитети низ Тиквешијата. Дел се во атарот на село Камен Дол, дел во село Сирково и најголем дел во атарот на село Мрзен Ораовец од каде и потекнуваат предците на фамилијата. Вкупната површина под лозови насади изнесува 5 хектари. Со многу внимание, труд и љубов ја пренесуваат традицијата на најмладите кои се 5 –та генерација. Како мала винарија имаат свои визии и планови за понатамошен развој како на виновите насади така и на семејна винарија.
Доколку
сакате да нарачате од виното на винарија Бошков, кликнете ОВДЕ.
Коментари
-
Даниела Jовановска
27.12.2022 14:10
Sekoja cest odlicno vino ,Bravoo
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.