15.02.2021

Од мал со љубов кон лозјата, а денес сопственик на семејна винарија

Од мал со љубов кон лозјата, а денес сопственик на семејна винарија

Македонските лозари од 14-ти февруари официјално ја започнуваат работата на лозовите насади. На овој ден се слави православниот празник „Св. Трифун“ денот кога сите лозари ги посетуваат своите лозови насади, читаат молитва, ги закројуваат првите лозници и со полевање на вино врз закројуваните лозници го означуваат почетокот на новата берба, а со тоа и стартот на активностите во лозарството.


Во Македонија се верува дека ваквиот религиозен акт ќе донесе повеќе род и поквалитетно грозје, а од друга страна пак, лозарите на овој начин ја почитуваат својата традиција.

 Лозарството и винарството се втора доходовна земјоделска гранка во Македонија. Оттука македонските лозари водат грижа да бидат рамо до рамо со светските производители и да применуваат софистицирани начини на одгледување на лозјето.

Нашиот тим ве запознава со Блаже Миневски, млад винар кој уште од мали нозе учи за лозарството, а денеска има своја винарија. Блаже започнува како ученик на својот дедо и од сопствените ниви, а продолжува како сопственик на винаријата „Бади“ која е сместена во Кавадарци. Овој град е во срцето на Тиквешкиот регион- најголемиот винарски и лозарски регион во Македонија и во цела Југоисточна Европа.

Миневски вели дека традицијата и обичаите ги почитуваат сите во регионот. Традицијата налага  сите фамилии да имаат лозови насади и да произведуваат грозје и вино за сопствени потреби и дел да го продаваат на големите винарии.

Работата на нива ја учи од сопствениот дедо и татко уште од многу мал. Вели дека уште во своите средношколски денови знае што сака да работи во животот, а кога веќе е едуциран отвара своја винарија и ги продолжува традиционалните и семејни вредности.

Тој заедно со неговата фамилија се решава да оди една скала погоре и да започне да произведува вино, вињак и производи од грозје како што е надалеку прочуениот тиквешки маџун кој се смета за природен лек и засладувач од непрскано грозје, без додадени конзерванси, адитиви и шеќери.

За него виното како што тој знае да го нарече „Пијалок на боговите“ отсекогаш ќе остане нешто на кое ќе се фокусира целиот живот за да постигне што е можно подобар квалитет и постојано да се надминува себеси.

Тиквешкиот регион во Македонија има огромен потенцијал како вински регион. Лозницата како едно од најиздржливите растенија овде ги има во изобилие, па затоа и самиот регион е еден од најуспешните на Балканот.

Миневски додава дека странските туристи се негови редовни посетители. Тие се многу љубопитни и се интересираат за лозарството во Тиквешкиот регион. Тие се фасцинирани од убавините на нашето поднебје, посетата на лозјата, кампувањето на лозовите насади, пикник дегустациите на самите лозја и уживањето во самата природа.

За него најважно до се е да се развива руралниот, етно и вински туризам, градење на капацитети, замоци и хотели на самите лозови насади, каде гостите ќе може да уживаат во недопрената природа.

Бутик винаријата Бади располага со сала за дегустација со капацитет од 20 гости (по Ковид протокол до 8 гости), нуди пакети за дегустација и впарувања со храна и вино со сомелиер, пикник дегустации на лозовите насади и комбинирани настани во природа. Повеќе информации за винаријата можете да најдете со еден клик ОВДЕ

 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Прекрасни бунгалови опколени со многу зеленило на Охридско езеро

Комплексот се состои од четири модерно опремени објекти кои вклучуваат четири студиа и еден фамилијарен апартман со две спални соби.

Овие планински дрвени куќички се наоѓаат во Македонија, а имаат и отворен базен

Во срцето на недопрената природа, на само петнаесет километри од урбаното јато на Скопје, се наоѓаат шест мирни оази изработени од дрво—модерни куќички кои ветуваат одмор за душата и телото.

Засадивме нови дрвца преку еко тим билдинг, а дадовме поддршка и на локалните занаетчии

Она што нам ни преставува од особена важност е фактот дека покрај акциите за пошумување кои ги организираме низ одредени општини во Македонија, истиот ден го искористуваме за промоција и поддршка на локалните занаетчии кои творат на тоа поднебје.

Во Македонија постои Плевна која ги нагостува сите со домашна локална храна

Етно домаќинството „Плевна“, водено од семејството Мицкоски, не е само место каде што може да се одморите од секојдневните обврски, туку е простор каде што секој посетител станува дел од заедницата и животот на село.

Создаваме винска приказна преку скриените вкусови во грозјето

Автентична филозофија со љубов кон гроздот и виното. Сместена во најпознатиот вински регион, оваа мала семејна винарија ги преточува производите од лозјето во вина на кои никој не би останал рамнодушен.

Вила за одмор во срцето на Трпејца

Секој апартман има тераса која нуди завидлив поглед на езерото. Апартманите располагаат со свое купатило, опремена кујна и модерни удобности како што се Wi-Fi и кабловска телевизија, обезбедувајќи ви сè што ви е потребното за безгрижен престој.