18.10.2020 14:38

Бигорски манастир слави 1000 години постоење

Бигорски манастир слави 1000 години постоење. Манастирот бил основан од страна на монахот Јован во 1020 година, а во XVI век манастирот бил разрушен од страна на отоманската власт и од целиот комплекс останал само мала црква. Кајак.мк ви препорачува да го посетите манастирот, но не за време на гужва, туку кога е пријатно да престој. Така ќе ја почуствувате традицијата и уметноста на самиот манастир. Воедно ви препорачуваме и места во околината во кои можете да престојувате, ги имате на крајот на текстот.

Од помениците исто така се дознава дека манастирот бил повторно обновен во 1743 година од страна на јеромонахот Иларион, кој бил и првиот игумен на Бигорскиот манастир во поново време.

Бигорскиот манастир го сочинуваат манастирската црква, која е посветена на Јован Крстител, костурницата, сместена до самата црква, сејменската одбранбена кула, комплексот манастирски конаци, како и новоизградените гостински конаци. 
Најубавиот украс во црквата и она по што е најпознат овој храм е секако прекрасниот и единствен од ваков вид во православието иконостас, врвно дело на мијачките копаничари, кои по својата вештина на обработка на дрвото останале ненадминати и до ден-денес. Тоа се прочуените Петре Филиповски – Гарката од село Гари, со својата тајфа, и Макариј Фрчковски од Галичник. Тие ова монументално дело го завршиле за зачудувачки кусо време, од 1830 до 1835 година.


Предлог за престој во село Јанче: 

Хотелот Тутто ја има една од најдобрите локации во МакедонијаПрочитајте повеќе

Планината Крчин: Идеална за планинарење со лиценцирани водичи

Една од поубавите планини во Македонија е дефинитивно Крчин.

Вака изгледа кога хотелот и планината Пелистер ќе се заљубат еден во друг!

Тимот на Кајак.мк во изминатиот период прошета низ многу места на Пелистер, а верувајте дека ова е само почеток на нашиот патувачки караван. Од реакциите коишто ги добиваме, знаеме дека на многумина од вас не им се верува верува дека сето ова го имаме во Македонија.

Не сме од оние млади кои го напуштиле селото: Решивме да развиваме рурален туризам

Еко тимот на Кајак.мк ве запознава со уште една мотивирачка приказна за проектот наречен „Домаќинска куќа- Пирустија“ на „Пирустија Недановски“. Ова семејна камена куќа се наоѓа во селото Рамне, Охрид.

Дојде есен на Маврово: Што да се јаде и каде да се седне?

Денеска спомнавме за есенските убавини на Галичник. Ама патувајќи натаму ќе поминете низ Маврово и ќе кажете, еееј овие од Кајак.мк не ни кажаа дека и Маврово било толку многу убаво.

На Тоскова Ливада има вила изолирана од сè

Почнаа врнежливите денови, ама тоа не е страшно ако имаме желба за патување.

Побрзајте, на Галичник имаат есен!

Кајак ве води низ есенските планински шаренила. Замислете да сте на велосипед по некој планински пат, а од вашата лева и десна страна да ве следат жолта, портокалова, темно црвена и надежна зелена боја?