18.10.2024
Запознајте го македонецот Михаил: Човекот кој го произведува најдобриот македонски џин
Запознајте го македонецот Михаил: Човекот кој го произведува најдобриот македонски џин
Ако на платформата
на Кајак.мк можете да најдете милион позитивни приказни за локалните мештани во
Македонија, оваа приказна дефинитивно ќе ви прерасне во една од омилените,
земајќи го фактот дека раскажуваме за млад човек кој своите амбиции ги
остварува со голема љубов и посветеност кон работата.
Денеска ве водиме
во градчето Виница, каде во неговото срце, со полна пареа работи дестилеријата
на Михаил Трајков, човекот за кого неговите блиски велат дека е иновативна
личност која постојано се впушта во нови предизвици и проекти.
Михаил е дипломиран градежен инженер, со специјализација во челични конструкции. Неговата главна професија е поврзана со работата со челик, што некако дирекно се поврзува со македонскиот џин „Welders“.
За оние коишто за
првпат се соочуваат со називот на пијалакот „Welders“, треба да имаат до знаење дека токму овој џин,
се произведува во Македонија, а истиот е резултат на макотрпната работа и
годините кои Михаил ги посветува за да го добие совршениот вкус.
Михаил го започнал своето патување во производство на џин во 2019-та година. Првата тура ја произведува со старински казан кој е во сопственост на неговото семејството со генерации. Резултатите кои биле доволно добри, го поттикнале да продолжи во усовршувањето на овој занает и да работи на недостатоците.
Резултатите од првото производство го поттикнуваат Михаил да инвестира во современ „колона“ казан од 300 литри, првично со шест bubble plates, кој подоцна беше надграден на шеснаесет за подобро прочистување. |
На прашањето на
Кајак.мк, од каде идејата за производство на џин, Михаил ни одговори дека пред
сѐ станува збор за семејна
љубов кон џинот, а потоа и желба да создаде уникатен пијалок кој ќе ја
одразува неговата страст за квалитет и вкус.
На почетокот, Михаил вели дека самиот процес бил многу трудо интензивен, па затоа со пoмош на пријатели изградил домашен резервоар за мешање на кашата, што го олеснила физичкиот дел од работата и му овозможила да се фокусира повеќе на развојот на вкусот на џинот.
Секој процес се увршува преку проба и грешка |
Михаил нема формално образование за дестилација и производство на џин. Во денешниот свет, обилството на информации на интернет му овозможиле да ги усоврши своите вештини со секоја нова тура. Неговиот пристап е насочен кон трпение, постојано учење и посветеност за подобрување на квалитетот на џинот.
Посветеноста носи зголемено производство и успех |
Денеска, Михаил
може да се пофали со зголемено производство на џин, со поголем капацитет
и оптимизиран процес. Џинот се произведува сезонски, користејќи
висококвалитетни состојки. Првичната
база од локално мелена пченица, е заменета или надополнета со комбинации до македонско грозје за дополнителна поврзаност со
македонската традиција. Мешавината на ботаници вклучува смрека (20-25% од
кошницата на џинот), коријандер, кардамон, ангелика корен, ирис корен,
камилица, боздел, мeдуника, кора од лимон и портокал, сладок корен, линцура и
други ароматични билки. Свежата планинска вода од селото Блатец додава посебна
нота на конечниот производ.
Во моментот, Welders Gin нуди само еден производ – современ
џин со понизок профил на смрека во споредба со традиционалните London Dry
џинови. Во иднина, можеби ќе има планови за проширување на асортиманот со
различни сорти.
Цената на шише од 700ml Welders Gin е 900 денари. Доставата е бесплатна за нарачки од повеќе од пет шишиња, додека за помали нарачки се наплаќа дополнително за карго достава.
Доколку сте група која патува во Виница, можете да резервирате дегустација на џин. Опцијата за резервација ја имате со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.
За првпат во Македонија: ATV тури на Кожуф
ATV тури на Кожуф и Демир Капија. Истражете го регионот на Кожуф, планинските села и уживајте во планинските пејсажи.