18.10.2024
Запознајте го македонецот Михаил: Човекот кој го произведува најдобриот македонски џин
Запознајте го македонецот Михаил: Човекот кој го произведува најдобриот македонски џин
Ако на платформата
на Кајак.мк можете да најдете милион позитивни приказни за локалните мештани во
Македонија, оваа приказна дефинитивно ќе ви прерасне во една од омилените,
земајќи го фактот дека раскажуваме за млад човек кој своите амбиции ги
остварува со голема љубов и посветеност кон работата.
Денеска ве водиме
во градчето Виница, каде во неговото срце, со полна пареа работи дестилеријата
на Михаил Трајков, човекот за кого неговите блиски велат дека е иновативна
личност која постојано се впушта во нови предизвици и проекти.
Михаил е дипломиран градежен инженер, со специјализација во челични конструкции. Неговата главна професија е поврзана со работата со челик, што некако дирекно се поврзува со македонскиот џин „Welders“.
За оние коишто за
првпат се соочуваат со називот на пијалакот „Welders“, треба да имаат до знаење дека токму овој џин,
се произведува во Македонија, а истиот е резултат на макотрпната работа и
годините кои Михаил ги посветува за да го добие совршениот вкус.
Михаил го започнал своето патување во производство на џин во 2019-та година. Првата тура ја произведува со старински казан кој е во сопственост на неговото семејството со генерации. Резултатите кои биле доволно добри, го поттикнале да продолжи во усовршувањето на овој занает и да работи на недостатоците.
Резултатите од првото производство го поттикнуваат Михаил да инвестира во современ „колона“ казан од 300 литри, првично со шест bubble plates, кој подоцна беше надграден на шеснаесет за подобро прочистување. |
На прашањето на
Кајак.мк, од каде идејата за производство на џин, Михаил ни одговори дека пред
сѐ станува збор за семејна
љубов кон џинот, а потоа и желба да создаде уникатен пијалок кој ќе ја
одразува неговата страст за квалитет и вкус.
На почетокот, Михаил вели дека самиот процес бил многу трудо интензивен, па затоа со пoмош на пријатели изградил домашен резервоар за мешање на кашата, што го олеснила физичкиот дел од работата и му овозможила да се фокусира повеќе на развојот на вкусот на џинот.
Секој процес се увршува преку проба и грешка |
Михаил нема формално образование за дестилација и производство на џин. Во денешниот свет, обилството на информации на интернет му овозможиле да ги усоврши своите вештини со секоја нова тура. Неговиот пристап е насочен кон трпение, постојано учење и посветеност за подобрување на квалитетот на џинот.
Посветеноста носи зголемено производство и успех |
Денеска, Михаил
може да се пофали со зголемено производство на џин, со поголем капацитет
и оптимизиран процес. Џинот се произведува сезонски, користејќи
висококвалитетни состојки. Првичната
база од локално мелена пченица, е заменета или надополнета со комбинации до македонско грозје за дополнителна поврзаност со
македонската традиција. Мешавината на ботаници вклучува смрека (20-25% од
кошницата на џинот), коријандер, кардамон, ангелика корен, ирис корен,
камилица, боздел, мeдуника, кора од лимон и портокал, сладок корен, линцура и
други ароматични билки. Свежата планинска вода од селото Блатец додава посебна
нота на конечниот производ.
Во моментот, Welders Gin нуди само еден производ – современ
џин со понизок профил на смрека во споредба со традиционалните London Dry
џинови. Во иднина, можеби ќе има планови за проширување на асортиманот со
различни сорти.
Цената на шише од 700ml Welders Gin е 900 денари. Доставата е бесплатна за нарачки од повеќе од пет шишиња, додека за помали нарачки се наплаќа дополнително за карго достава.
Доколку сте група која патува во Виница, можете да резервирате дегустација на џин. Опцијата за резервација ја имате со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој
Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.
За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци
Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.
Нова планинска куќа во село П’клиште
Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.
Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево
Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.
Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна
Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.
Во Радишани се отвори нов ресторан со традиционална домашна храна
За скопјани и луѓето од околината кои бараат викенд гастро дестинации, треба да имаат до знаење дека во Радишани се отвори нов етно комплекс во кој се приготвуваат вкусни домашни локални јадења.