22.04.2024

Во Македонија постои Плевна која ги нагостува сите со домашна локална храна

Во Македонија постои Плевна која ги нагостува сите со домашна локална храна

Ако низ цел западен свет се бара начин како да се врати локалната, здрава и традиционална храна на трпеза, кај нас во Македонија, тоа за среќа ни е доста сочувано. Каде и да скршнете низ земјава, ќе наидете на угостителства и домаќинства кои го почитуваат домашната, локална и традиционална кујна.


Фотографија: Јане Јосифовски

Денеска, тимот на Кајак.мк ве води на 1100 метри надморска височина во село Куратица, каде своите врати за светот на Кајак.мк ги отворија домаќините Ивана и Горан, за нас нови локални херои кои вешто ја користат македонската плодна почва за обработка и подготовка на разни традиционални специјалитети.


Етно домаќинството „Плевна“, водено од семејството Мицкоски, не е само место каде што може да се одморите од секојдневните обврски, туку е простор каде што секој посетител станува дел од заедницата и животот на село.


Од 2011 година, Ивана и Горан Мицкоски започнуваат со подготовка на разни специјалитети наменети за гости од целиот свет, нудејќи им уникатен увид во автентичниот живот на село. Во „Плевна“, секој гостин е поканет не само да вкуси, туку и да учествува во приготвувањето на традиционални македонски јадења. Ова дава можност за вистинско искуство на учење и размена на културни вредности.

Ние би рекле: Мотивација од Срцето на Куратица и едно поразлично искуство, кое покрај храна, нуди и разни тури во околината.

„Плевна“ не е само локална храна, туку и живот исполнет со љубов кон природата и споделување на културно богатство. Возбудливите активности како пешачење со магариња и интеракција со локалното население обезбедуваат автентично искуство кое останува засекогаш во срцата и умовите на туристите.

Овде има разни патеки кои водат до локации од каде се нуди прекрасен поглед кон Охридското Езеро. Домаќините организираат планинарски и лесни пешачки тури. По секоја тура, групата ја очекува богата трпеза, со разни салати, макала, предјадења и главни јадења.


Срцето на домаќинството, котлето на отворен оган, е централно место за собирање и делење приказни. Секој гостин може да се вклучи во готвењето, од подготовка на домашен леб, до приготвување на свежа мешана салата со продукти земени директно од градината.

Културниот туризам во „Плевна“ е повеќе од одмор; тоа е шанса за поново откривање на традиционалните вредности што сè уште живеат силно во срцата на оние кои ги чуваат. Посетата во Куратица и домаќинството „Плевна“ е потсетник дека во едноставноста на селскиот живот се кријат најголемите училишта на човечноста и заедништвото.

Тимот на Кајак.мк започнува со органзиирање на гастро искуства во Плевна, доколку сакате да искусите една поразлична тура, испратете ни барање со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.