04.11.2020

Започнав да развивам гастрономски туризам во Дојран!

Започнав да развивам гастрономски туризам во Дојран!

Кајак.мк како еко тим кој се стреми да ги раскаже приказните на луѓето во Македонија кои прават мали нешта со огромно значење во развојот на туризмот, ве запознава со Бранко Попов.

Бранко обработува локални маслинки и произведува разни продукти од нив и тоа не било каде, туку во Дојран.

Дојран за нас отсекогаш била гастрономска дестинација, па оттука и приказната на Бранко кој рачно произведува маслиново масло, чај од маслинови лисја, а во денес го нуди и намазот од пастирани маслинки.

Зошто ви го препорачуваме Дојран во зима?

Дојран има сонце во текот на цела година. Денот е одличен за утринско џогирање по стазата која е долж езерото, а во попладневните часови е одличен за апсорбирање на витамин „D“ од сонцето, но и за дегустација на она што расте во околината. За оние кои досега не биле во Дојран и размислуваат како да го поминат викендот покрај езерото, наш совет е да се запознаат со Бранко, кој воедно може да им биде и гастрономски водич.

Дегустирајте го вкусот на Дојран.
За дел од вас името „Танче Маслина“ е познато. Брендот кој стои на чајот од маслинови лисја, а кој бренд е на господинот Попов. Дел од производите можете да ги најдете низ цела земја, но наш совет е да ги набавите од вистинското место, а тоа е Дојран.

Како што ни вели господинот Бранко, за да произведете добра и квалитетна маслинка која ќе биде спакувана во тегла, потребни ви се осум месеци. Бербата започнува некаде во октомври, а потоа следуваат доста процедури се до финалното сервирање на трпеза.

Зошто Кајак.мк ви ја споделува ова приказна?

Затоа што маслинката која тој ја произведува е чиста, еколошка и пред се домашна. Чајот кој ви го препорачуваме да го дегустирате во Дојран (покрај маслиновото масло и намазот) има огромни здравствени бенефиции. Се прави од гранката која не е прскана, и се остава да се суши во темна просторија 40 дена, на максимум 25 степени.

Продуктите може да ги набавите на самиот кеј во Дојран, кои се продаваат на тезгата на чичко Ангел, а Ангел може да го најдете на неговото кафуле на песок наречено „Кааваџилница Тана Паљурска“ каде ќе најдете сонце во текот на цела година. Зимата и не е толку лоша во Дојран, доколку имате добри наочари за сонце. 


Остави Коментар

Коментари

  • Сузана Крстевска

    18.01.2025 14:09

    Здраво, Дали може да се нарача маслиново масло и која Ви е цената. Поздрав

Прочитајте повеќе

Пониква го доби најуникатното сместување досега!

Дрвена планинска куќична на Пониква. Ново место за уникатно засолниште преку Кајак.мк

Зимски активности во Македонија

Откриј зимски активности во Македонија – прошетки, санкање, локална храна и одмор во природа. Погледни ја понудата на kajak.mk.

Резервации во последен момент за Нова година: скриени места што сè уште вреди да се откријат во Македонија

Барате новогодишно сместување во последен момент? Откријте мирни планински куќи, рурални домаќинства и автентични локации во Македонија што нудат вистинска новогодишна атмосфера и флексибилни резервации.

Ги возиме со трактор, собираат плодови од бавча и подготвуваат специјалитети: Вака странските туристи го доживуваат село Габрово

Запознајте го селското домаќинство Костадинови од Габрово, каде гостите учествуваат во подготовка на домашна храна, дегустација на органски производи и автентични селски активности. Искусете мириси, вкусови и традиција во срцето на Беласица.

Новата година кај локален домаќин: зошто сѐ повеќе патници го избираат ова искуство

Дознајте како локалните домаќини во Македонија ја доживуваат Новата година и зошто престојот кај нив нуди поавтентично, мирно и незаборавно празнично искуство.

Нова година далеку од градската врева

Сè повеќе луѓе ја избираат Новата година надвор од градската бучава. Мир, тишина и простор за вистински почеток на годината.