04.11.2020

Започнав да развивам гастрономски туризам во Дојран!

Започнав да развивам гастрономски туризам во Дојран!

Кајак.мк како еко тим кој се стреми да ги раскаже приказните на луѓето во Македонија кои прават мали нешта со огромно значење во развојот на туризмот, ве запознава со Бранко Попов.

Бранко обработува локални маслинки и произведува разни продукти од нив и тоа не било каде, туку во Дојран.

Дојран за нас отсекогаш била гастрономска дестинација, па оттука и приказната на Бранко кој рачно произведува маслиново масло, чај од маслинови лисја, а во денес го нуди и намазот од пастирани маслинки.

Зошто ви го препорачуваме Дојран во зима?

Дојран има сонце во текот на цела година. Денот е одличен за утринско џогирање по стазата која е долж езерото, а во попладневните часови е одличен за апсорбирање на витамин „D“ од сонцето, но и за дегустација на она што расте во околината. За оние кои досега не биле во Дојран и размислуваат како да го поминат викендот покрај езерото, наш совет е да се запознаат со Бранко, кој воедно може да им биде и гастрономски водич.

Дегустирајте го вкусот на Дојран.
За дел од вас името „Танче Маслина“ е познато. Брендот кој стои на чајот од маслинови лисја, а кој бренд е на господинот Попов. Дел од производите можете да ги најдете низ цела земја, но наш совет е да ги набавите од вистинското место, а тоа е Дојран.

Како што ни вели господинот Бранко, за да произведете добра и квалитетна маслинка која ќе биде спакувана во тегла, потребни ви се осум месеци. Бербата започнува некаде во октомври, а потоа следуваат доста процедури се до финалното сервирање на трпеза.

Зошто Кајак.мк ви ја споделува ова приказна?

Затоа што маслинката која тој ја произведува е чиста, еколошка и пред се домашна. Чајот кој ви го препорачуваме да го дегустирате во Дојран (покрај маслиновото масло и намазот) има огромни здравствени бенефиции. Се прави од гранката која не е прскана, и се остава да се суши во темна просторија 40 дена, на максимум 25 степени.

Продуктите може да ги набавите на самиот кеј во Дојран, кои се продаваат на тезгата на чичко Ангел, а Ангел може да го најдете на неговото кафуле на песок наречено „Кааваџилница Тана Паљурска“ каде ќе најдете сонце во текот на цела година. Зимата и не е толку лоша во Дојран, доколку имате добри наочари за сонце. 


Остави Коментар

Коментари

  • Сузана Крстевска

    18.01.2025 14:09

    Здраво, Дали може да се нарача маслиново масло и која Ви е цената. Поздрав

Прочитајте повеќе

Предлог викенд дестинација: Смирувачки викенд во СПА сместувања

Откриј како СПА сместувањата можат да го претворат викендот во вистинска релаксација. Практични совети, идеи и што да очекуваш од еден совршено организиран СПА одмор.

Во Македонија се отвори една од најдобрите етно вили: Овојпат во Лесново

Во Македонија се отвори една од најдобрите етно вили: Овојпат во Лесново.

Анализа на кориснички искуства (guest experience) кај малите домаќини

Анализа на корисничкото искуство кај малите домаќини во Македонија, со осврт на комуникацијата, првиот впечаток, автентичноста и потребата од подобрување на стандардите за услуги за подобрување на туристичкото искуство.

Запознајте го Младен: Човекот кој го промовира Кратово преку секој залак

Запознајте го Младен Мицевски – професор, туристички водич и љубител на гастрономијата кој со страст ја раскажува културата на Кратово. Откријте ја неговата автентична гастро тура преку која градот се претвора во уникатна рурална и одржлива туристичка дестинација.

Од љубов кон креативноста до уникатни аранжмани: Марија и светот на Kala’s Crafts

Запознајте ја Марија, креативната сила зад Kala’s Crafts, која создава уникатни букети од овошје, слатки аранжмани и рачни изработки со љубов и внимание кон секој детал.

Како малите семејни бизниси ја менуваат туристичката карта на Македонија

Откријте како малите семејни бизниси со автентичност и гостопримство ја обликуваат новата туристичка карта на Македонија и ги оживуваат руралните региони.