02.02.2022
Предлог за викенд: Рибен ресторан „Планинска куќа“
Предлог за викенд: Рибен ресторан „Планинска куќа“
Ни доаѓа уште еден викенд. За оние кои размислуваат каде да скршнат, тимот на Кајак.мк ви споделува уште една гастономска дестинација. Во нашата база го додаваме рибниот ресторан „Планинска куќа“ која се наоѓа во село Бистрица. Ова село е во подножјето на Пелистер, недалеку од Битола, по течението на реката Бистрица.
Домаќините на куќата велат дека специјалитети овде се свежите калифорниски пастрмки со вели и црвено месо.
Ресторанот има богата винска карта со разни сортни вина од доста домашни винарии, а вино и риба е совршена комбинација. Ресторанот има прекрасна летна тераса која нуди извонреден поглед, а внатрешноста е пријатна и топла за ладните зимски денови.
Домаќинот Миле вели дека специјалитет на куќата е секако златната пастрмка, но за они кои не се љубители на рибата, во менито има и скара. Објектот работи секој ден од 12:00 до 21:00 часот, а постои од 2014-та година.
Летниот период е
доста актрактивна дестинација. Рибарникот го посетуваат странски туристи кои доаѓаат
по свежа вкусна риба.
Оние кои сакаат да го доживеат ова гастрономско искуство, може да резервираат на 077 840 544, 078 426 969 или 078 226 205
Рибниот ресторан „Планинска куќа“ од денеска е дел од нашата база „Гастрономија“, а која може да ја погледнете ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.