05.05.2021

Ги мотивираме локалните мештани на Берово да го работат тоа кое го наследиле од претците

Ги мотивираме локалните мештани на Берово да го работат тоа кое го наследиле од претците

Ако нашиот тим се стреми кон постојано изнаоѓање нови локални херои кои прават мали нешта од огромно значење во развојот на туризмот, иста таква мисија има и хотелот „Манастир“ во Берово кој веќе подолго време го стимулира локалното население.

Драго ние што разменивме по некој лаф со Дина, жената која со нејзиниот татко и Владо се главни виновници кои поттикнале многу локалци да останат во Берово каде ќе продолжат да го работат тоа кое го наследиле.


Дина вели дека од самиот старт на хотелот работат според нивна интуиција која им дава до знаење дека тоа е во полза како за природата така и за локалното население. Уште на почетокот имале желба да создадат туристичка понуда која ќе биде во духот на одрживиот развој. По долги години, хотелот „Манастир“ успеа да изгради голема фамилија од локалното население кој неуморно се грижи за производство на квалитетна и вкусна храна наменета за гостите во хотелот. Покрај храната, мештаните имаат вмешано прсти и надворешниот и внатрешен изглед на хотелот, како и во атракциите кои се им се нудат на гостите. 


Хотелот е во одличен етно стил, материјалите и ресурсите се набавени од локалните мајстори и занаетчии. Резбаните лустери се дело на господинот Слободан, калаџиските тави на Славчо, а гоблените и милињата се од мајка ми и баба, вели Дина.

Она што можеби нам како тим ни е доста драго е фактот дека хотелот вработува локални жители кои најчесто ги обучува за вештините што се потребни за извршување на работните обврски. Со тек на време тие стануваат дел од тимот на „Манастир“, а чиј дух на колегијалност носи голема заслуга за напредокот.


Мора да се истакне дека домашните специјалитети и пијалоци кои се служат во ресторанот на хотел Манастир, се подготвени од еколошки и органски намирници одгледувани на беровските ниви и фарми, како на пример сирењето и буламачот од тетка Весна, жената која скоро две децении соработува со хотелот. Овде е и препознатливиот беровски компир од с. Двориште, кое е производство на Ванчо.

За плодовите од околните шуми, како што се шумските јаготки, дивите капини, малини, рибизли и боровинки се грижи вредниот Илчо кој заедно со неговото семејство подготвува домашни сокови и слатка за гостите.


За природниот мед се грижи Ванчо, а за традиционалните специјалитети кои се подготвуваат во хотелот е виновен Борче кој знае добро да го искомбинира локалниот планински вргањ и многуте локални зачини и чаеви.

Хотелот Манастир соработува со локални планински водичи, како што се младите ентузијасти Кире и Кате. Менаџментот на хотелот честопати промовира планинарски и планинско- велосипедски тури на гостите се со цел да го надополнат своето слободно време.


Гостите на хотелот имаат на располагање 25 планински велосипеди со кои може да го истражуваат регионот.

За оние кои ќе се одлучат да престојуваат во хотелот, тимот на Кајак.мк им ја препорачува турата која ја организира хотелот, а која вклучува посета на бачилото на дедо Ќиро.


Она што ја прави турата особено интересна е храната која се сервира на бачилото на дедо Ќиро, а која изобилува со јагнешкото месо, пити, млечни и градинарски производи кои тој самиот ги одгледува во околината на бачилото.

Во склоп на турата се посетуваат манастирите, Св Архангел Михаил кој привлекува внимание со неговата интересна легенда и работилница за мозаици и Св Богородица Балаклија кој манастир е познат по работилниците за природна козметика и масла и домашен манастирски локум.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.