13.12.2022

Произведувам барикни и пенливи македонски вина

Произведувам барикни и пенливи македонски вина

Нема ништо подобро од тоа да купите македонско вино како предновогодишен подарок за вашите најблиски роднини, пријатели, колеги од работа или пак за вас- за душа.

Ние во Кајак.мк одлучивме да им ја дадеме сета поддршка на малите семејни винарии и да ги испромовираме во вистинско светло, како би ве поттикнале вас да кликнете ОВДЕ и да купите од нивните вина. Дали знаете зошто го правиме ова? Затоа што, доколку купите производ увозен од странска земја, купувањето не би добило на значење, а доколку купите производ од мали локални занаетчии и претприемачи, вие со тој чин ќе ги направите среќни и локалците кои се вложуваат во работата и вашите најсакани.

Како трет факт е дека со секоја нарачка преку Кајак.мк, вие засадувате по едно дрвце во Македонија. Звучи симпатично целиот овој концепт зарем не?


Денеска сакаме да ве запознаеме со уште еден одличен и искусен винар кој животот го посветил на виното и лозарството. Ние разговаравме со Ивица, човекот кој стои позади прекрасниот бренд „Винарија Кувин“, а која винарија од денеска има своја тезга во бакалницата на Кајак.мк.


Ивица има прекрасен бренд кој произведува прекрасни вина. Од вкус до амбалажа. Со еден збор уметност која вреди да се вкуси.

Ивица ни ги раскажа почетоците на винаријата. Кувин е мала семејна винарија која е регистрирана 2015-та година, иако семејството се занимава со винарство од 2011-та година. За да остане верен на традицијата и историското наследство на регионот, винарија своето име го добива како кованица од село Кучково и вино.


Виновата лоза која ја поседува Ивица е засадена во далечната 1964 година од неговиот дедо.


„Дедовата убов кон лозјето, продолжил да ја негува мојот татко кој честопати велеше: „Виното може да им го помати умот на умните, мудрецот да го стори весел, а сериозниот насмеан“ – Хомер. Како дете воопшто не ја разбирав неговата мисла, но со растењето и созревањето, истата мисла ме поттикна на размислување да го претворам плодот од виновата лоза во боженствен пијалок“, раскажува Ивица.

Пред 2015-та година тој се наоѓа на крстосницата помеѓу: „Одгледување и продажба на грозје“ – како неговите предци или „Професионално производство на вино“ – отварање семејна винарија. Со поддршка од неговите најблиски, тој носи одлука да отвори фамилијарна винарија.


Денеска, Ивица е горд на својот бренд. Неговата винарија има капацитет од 20,000 литри годишно, додека производството варира и се движи од 10,000 до 12,000 литри годишно.


Неговата винарија Кувин произведува барикни вина и пенливи вина на традиционален начин. Сите производи можете да ги погледнете и нарачате од „Бакалницата на Кајак.мк“ или со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.