13.09.2021
Хендикепот не ме спречи да бидам професионален пчелар
Хендикепот не ме спречи да бидам професионален пчелар
Дека во Македонија се уште има луѓе кои се посветуваат на здравиот
начин на исхрана раскажува приказната на Тито од село Псача кое се наоѓа во
околината на Ранковце.
Ова село е најпознато по значајниот средновековен Псачки манастир, кој е сместен во дабовата шума. Селото се наоѓа на левиот брег на Крива Река, во северното подножје на Осоговските Планини. Псача било големо македонско село за време на османлиското владеење, а недалеку од селото има отцепено маало кое го нарекуваат „Чавдарско маало“, што на турски значи ‘рж.
foto:
Во ова маало живее
господинот Тито кој заедно со неговата сопруга Верка претставуваат едно од четирите семејства кои живат
овде.
Неговото маало се
наоѓа на 714 метри надморска височина, а како што вели тој, идеална висина за
одгледување пчели и производство на мед.
Тито е лице со инвалидитет. Поради сообраќајната незгода која ја имал во минатото, не е во можност да извршува работни обврски со неговата лева рака. Но како што вели тој, инвалидитетот не го спречил да се вложи во пчеларството и да изгради 80 сандаци со пчели од кои ќе произведува здрав и квалитетен мед за него и неговата фамилија.
Со пчеларство се
занимава цели 30 години, а помош добива и од неговата сопруга за која вели дека
е повеќе од професионален пчелар.
За Тито најважно од се е да произведе здрав мед со кој ќе се насладуваат неговите деца, внуци и блиски роднини. Локацијата на која се наоѓа пчеларникот му помага да произведе мед од багрем, костен, даб и ливадски мед.
Тој е претежно задоволен од неговата деликатна работа, но вели дека има и лоши години кога пчелите произведувале слаба количина мед. Најголемо влијание има климата која одредува дали годината ќе биде плодна или не.
Покрај медот, Тито вели дека честопати знае да извади прополис кој го користи за ублажување на ракијата, која е многу подобра за конзумација, а медените коцки ги сервира кога ќе го посетат неговите блиски.
Тој и неговата сопруга се заљубени во спокојот и мирот кои ги нуди селото Псача, а особено неговото отцепено горно маало за кое вели дека не би го заменил со никое друго на светот.
Тие се луѓе кои
не користат интернет и социјални мрежи. Уживаат во спокојот и убавината на природата,
а до неговата приказна стигнавме благодарение на Антоние кој го контактираше
тимот на Кајак.мк. Ваквите приказни заслужуваат внимание, затоа чувствувајте се
слободни да ги споделите приказните на луѓето кои прават мали нешта од огромно
значење за Македонија.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.