26.10.2020
Дојде есен на Маврово: Што да се јаде и каде да се седне?
Дојде есен на Маврово: Што да се јаде и каде да се седне?
Денеска спомнавме за есенските убавини на Галичник. Но, патувајќи натаму ќе поминете низ Маврово и ќе си кажете, еј од Кајак.мк не ни кажаа дека на Маврово е исто така многу убаво. Затоа, за да се “извадиме“ од цела ситуација успеавме да добиеме фотографија од дрон направена од Дарко Данилов, долгодишен експерт за дронови во Македонија. Човекот позади кој стојат многу успешни приказни. Дарко ни споделува две фотографии кои се надеваме дека ќе ве остават без зборови.
Бидејќи времето е малку посвежо, па преку ден е солидно за пешачење или џогирање (доколку имате престој на Маврово па можете да се истуширате), но одлично е и за седенка во некоја од локалите ресотрани или кафеани. Според оценките на TripAdvisor, ова се петте најдобри места за храна на Маврово и целиот регион.
На прво место е „Гламур. Странските туристи препорачуваат сирење на скара, колбаси, пира со спанаќ и сад со дивеч.
На второ место е „Мавровски мерак“. Исто така и овде туристите препорачуваат бело сирење на скара, колбаси, тава, најдобриот качамак, а како десерт туфахија.
На трето место се наоѓа Хотелот Тутто кој е подалеку од Маврово, а за кое место Кајак пишуваше пред некое време. За тие кои немаат прочитано за Тутто, тоа ќе може да го сторат со еден клик ОВДЕ.
На четврто место се наоѓа Мал Одмор. Ова место е преферирано од луѓе кои се на поминување и брзаат. Странските туристи препорачуваат ручекот со свежи салати, скара од дивеч, колбаси, ребра, плескавици.
На петтото место се наоѓа „Куќата на Мијаците“ за кое место многумина од домашните туристи ја пофалија храната. За ова место пишуваше Кајак, а може да прочитате со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.