01.06.2022

Од непознато место создадовме прекрасна туристичка дестинација

Од непознато место создадовме прекрасна туристичка дестинација

Тимот на Кајак ги сака приказните кои мотивираат. Особено оние приказни кои започнуваат од нула, па градат една долга успешна приказна која има свои падежи и возвишувања.

Денеска ќе ви ја раскажеме приказната на Душко Матоски, домаќин на семеејниот ресторан „Белојшки Бисер“ кој од денеска е дел од нашата база на „Гастрономија“.


Душко започнал да ја испишува приказната уште пред 13 години. Стациониран во село Беловиште, за кое село во тоа време малкумина слушнале, а денеска е претворено во туристичка дестинација која луѓето ја користат во текот на цела година.

За оние кои не слушнале за селото Беловиште, ова  село се наоѓа на 20 километри од Тетово, кон граничниот премин Јажинце. Во непосредна близина на излетничкото место Петачко Водиче, на самиот пат кој води до него, од левата страна, се наоѓа нашиот ресторан „Белојшки Бисер“, кој е спој на традиционалното и модерното.


Душко вели дека како и секој почеток, така и неговиот почеток бил тежок, но благодарение на планинските друштва успеале да го испромовираат овој семеен бизнис во регионот, на државно, но и на меѓународно ниво.

Денеска се радуваат што, како први во овој регион, успеале да ги поттикнат и остананите да ги следат нивните постапки и да се зголеми бројот со уште три ресторани во околината.


Тој додава дека семејниот бизнис – Матоски го започнале се со цел гостите да дојдат и да уживаат во природата на Шар Планина, пешачките патеки во околината, планинското ветре создадено од блискиот водопад, а прошетката да ја завршат со уживање во храната приготвена на уникатен начин. Куќата, која е изградена уште во 1934 година е адаптирана за неколку дневен одмор со цел гостите да уживаат во убавините на нашиот крај, вели Душко.


„Кога станува збор за храната, секогаш се трудиме да имаме свежи намирници. За предјадење гостите најчесто сакаат да нарачаат тиквица со биено сирење и домашно овчо сирење, сето тоа збогатено со домашна ракија. Како главно јадење ви препорачуваме да ја пробате дипломатската плескавица или свинското полнето „Белојшки Бисер“, а за вкусот да биде уште побогат задолжително нарачајте домашно вино. Од традиционалните јадење ви препорачуваме тавче гравче, селско месо, домашна пита, бакардан или топеница, но овие јадења ги правиме по нарачка за гостите секогаш да уживаат во тазе приготвената храна“, препорачуваат од рестроанот.


До ресторанот се пристигнува со автомобил, а за гостите кои го сакаат пешачењето може да го остават автомобилот во селото и да уживаат во прошетката од 1,5km. Целиот пат кој води до ресторанот е по течението на реката, па така освен во пешачењето воедно ќе уживате и во звукот на реката. Да не ги заборавиме и велосипедистите кои сакаат пострмни патеки. Домаќините со задоволство ги очекуваат и им се радуваат на гостите кои доаѓаат со велосипеди.

Доколку сакате контакт за резервација, можете да го добиете со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.