29.08.2021

Дедино: Историското село проголтано во природа

Еко караванот на Кајак.мк за промоција на македонските села, одлучи да направи кратка пауза во селото Дедино. Во продолжение на четивото, ќе ви пружиме дупла доза зеленико и спокој. 


Македонија има села кои мора да бидат на вашата листа за посета. Меѓу многуте села, тимот на Кајак.мк избра да ви раскаже за селото Дедино, кој се наоѓа во регионот на Радовиш. Со помош на фотографиите на Мартин Илиев ќе се обидеме да ве поттикнеме да го посетите  ова скромно селце кое се наоѓа на 650 метри надморска височина.


Мартин вели дека околината на селото изобилува со фантастични места на кои може да се организира еднодневен пикник, а самото село е атракција низ која вреди да се испешачете.


Селото дедино е дел од општината Кочне, а е познато како значајно место од времето на Илинденското востание, кога во него била изградена пушкарница, а добар дел од населението директно учествувало во востанието.


За селото се врзуваат неколку историски настани како што е изработувањето на првите бомби. Работилницата за рачни бомби во селото била отворена кон крајот на 1896 година, но била затворена во ноември 1897 година.


Во време на национално-ослободителното револуционерно движење во селото Дедино отседнале и престојувале двајцата македонски револуционери Гоце Делчев и Јане Сандански.


Имајќи предвид дека во постарите средновековни времиња, владиките се нарекувале дедо, постои можност селото Дедино да било седиште и живеалиште на некој дедо-владика по кој ова место го добива името Дедино.


Денеска, ова село ги почитува своите обичаи и норми. Она што е доста автентично за селото е фолклорната носија и фолклорното друштво кое опстојува повеќе од 40 години.

Интересна е информацијата дека ова село е најголем потрошувач на „Скопско пиво“ по глава на жител во Македонија. 

Раскажи ни ја приказната за твоето село, испрати ни информации со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Вила со базен, тениско игралиште и огромен приватен имот

Вила со базен во Шупли Камен

Уникатна вила недалеку од Скопје: Побегнете за миг

Сместување во околината на Скопје

На 25 години отворив моја градина, а со душа чекам да си купам коза

Станува збор за Филип, млад и амбициозен земјоделски инженер кој е посветен на градинарството и цвеќарството, поет за деца и за возрасни со пет објавени книги и препреви на други јазици.

Дрвена скриена колиба со камин достапна за изнајмување

Недалеку од Скопје, се наоѓа вила Зердин Дуб која е со капацитет од 6 до 8 лица. Домаќинот Саше ни вели дека имотот на вилата е целосно заграден и им гарантира приватност на гостите.

Апартмани во Пештани идеални за цела година

Сместување во Пештани

Пораснавме во Сиднеј, но се одлучивме за фарма во село Зрзе

Нашата фарма за кокошки на отворени пасишта ни дава мотив да растеме