06.12.2022
Произведуваме 100% природно масло од лешник и путер од лешник
Произведуваме 100% природно масло од лешник и путер од лешник
Приказната на Билјана и Сашо и нивната заложба да произведуваат здраво природно масло од лешник и путер од лешник од денеска е дел од балаклницата на Кајак.мк, а нивните производи можете да ги нарачате и платите он-лајн и истите да ви пристигнат на ваша адреса. Сето тоа можете да го сторите со еден клик ОВДЕ.
Билјана вели дека ладното цедено масло од лешник е еден вид на природно исцеден сок од лешник што во себе ги соодржи само совите природни хранливи состојки и се одликува со мирисот и вкусот на лешник.
Тоа е нерафинирано, хемиски и термички не третирано масло кое е богато со незаситени есенцијални масни киселини (омега 3, 6 и 9) и токму затоа често се нарекува прочистувач на крв и чувар на срцето. Маслото содржи витамин Ц, витамин А, тиамин (витамин Б1) рибоавин (витамин Б2), ниацин (витамин Б3), пантотенска киселина (витамин Б5), големо количество витамин Е и К, витамин Б6, холин (витамин Б8), беатин, фолна киселина (витамин Б9). Од минералите содржи калциум, магнезиум, фосфор, железо, манган, селен и цинк. Исто така содржи прилично голем број на амино киселини, кои доаѓаат во телото само како дел од прехранбени производи.
Ладно цеденото масло од лешник е масло кое се добива со употреба на технологија на производство што вклучува употреба на режим на мала топлина. Бидејќи во случајна употреба на повисока температура во процесот на пресување се губат сите хранливи вредности и придобивки. Поради оваа причина, ладно цеденото масло има тенденција да биде поскапо од редовно комерцијалното масло.
Тезгата на Билјана можете да ја погледнете со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.