10.02.2021
Ја промовирам убавината на Македонија на кинески јазик
Ја промовирам убавината на Македонија на кинески јазик
Живеев во главниот град на Кина скоро 10 години и доживотно ќе бидам благодарна за необичните искуства кои ги стекнав таму, вели Симона Спирковска која за нас е позната како „девојката која ја промовира Македонија на кинески јазик“.
Позната по своите видеозаписи кои ги споделува на социјалните мрежи, нашиот тим не би останал рамнодушен доколку не
разговараше со неа и да ни го раскаже мотивот на нејзината работа.
Симона вели дека целта од споделувањето на
видеата од разни градови и локации ширум државата е да ја престави Македонија и нашата
култура пред своите пријатели кинези и сите оние кои ја следат. Со нејзиното искуство сака да придонесе кон
доближување на овие две различни култури. Воедно сака да ја пренесе автентичната енергија, култура, историја, природни
богатства и начинот на живеење во Македонија.
На некој начин имам цел ги поттикнам кинезите да истражуваат повеќе за Македонија, вели Симона. На овој начин би потикнала соработка, а и развој на туризмот во Македонија кога се во прашање кинески туристи.
Видеозаписите ги забележуваат и луѓе кои ја имаат посетено Македонија а со кои е во постојана комуникација за идна соработка.
Кинезите кои биле во Македонија имаат позитивни впечатоци од нашата култура, традиција и природна убавина, додава Спирковска. Тие се воодушевени од храната, добрите временски прилики, и чистиот воздух.
Кинезите кои го пробале црвениот патлиџан набран од градина, се уште се сеќавале на вкусот, вели Симона. Нашиот патлиџан ги потсеќа на вкусот на кинескиот патлиџан во шеесеттите години. За нив
свинското месо е многу поефтино во Македонија, а и сите други меса им се многу вкусни.
Интересно е што не може да направат разлика помеѓу големите и помалите градови во Македонија. На пример за нив Скопје и Прилеп се исто. Но ги обожаваат градовите, хармонијата помеѓу народот и фактот дека луѓето ги вреднуваат фамилијарните вредности.
Симона живеела во Пекинг скоро 10 години,
каде го учи јазикот, завршува додипломски и постдипломски студии. Има прилика
да работи и да го научи начинот на кој функционира животот во Кина.
За неа Кина е втор дом, а се надева дека конекцијата помеѓу Македонија и Кина допрва ќе се гради. Кина е земја која има многу вредности и културни богатства. Со нејзиното враќање во Македонија, таа држи и часови по кинески јазик на сите оние кои се заинтересирани да научат.
Доколку сакате да разговарате со Симона и да се информирате за тоа каде би можеле да го изучувате кинескиот јазик, тогаш јавете се на: 076 639 227
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.