29.06.2022

Пчеларството за мене е слобода, мир и спокој на планина

Тимот на Кајак е секогаш среќен кога расажува нови приказни од локални херои кои заслужуваат внимание, почит и секако поддршка. Ако нешто сме сакале да го поттикнеме преку нашето функционирање, тоа е да ја поттикнеме локалната екомонија и да Ви докажеме дека производите кои ќе ги купите од локалните фармери, земјоделци, занаетчии се секогаш повкусни од оние кои се продаваат масовно.


Денеска имаме уште една слатка приказна, уште еден локален херој чија приказна е поврзана со одгледувањето пчели и произдство на мед. Неговото име е Винко Колоски од Охрид, а за Кајак вели дека причината поради која започнал да се занимава со пчеларството била љубовта кон природата.


Зуењето на пчелите, кроткото движење на соголените гранки, мирисот на билки и слобода и бескрајната среќа на бивање живи е она кое го води него во медениот пат и кон градењето нап приказната. Медот како производ го одбрал бидејќи нема рок на траење, а неговиот пчеларник го стационирал на 950 метри надморска височина во селото Куратица, каде природата си го прави своето.


За овој крај вели дека е специфичен поради главно ливадската флора, за разлика од други шумски предели. Далеку од индустријата и патиштата, кои се главните причини за да медот да биде здрав.


Денеска тој продава цеден мед, пита со мед и прополис, кои може да се пробаат доколку некој сака да го посети пчеларникот.


За нас Винко е на добар пат за развој на гастро туризмот во Куратица. Тој ни додава дека наскоро гостите ќе имаат можност да дегустираат и повеќе домашни локални производи, разни чаеви од кантарион, матерка, домашни сирења, домашна ракија и ред други производи.


Неговиот бренд се нарекува Vinbee. Во моментот е познат по 100% природен мед, кој низ годините ги освојува љубителите на здраата храна.

Доколку сакате да стапите во контакт со Винко, клинкете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Сместување во облаците: Посетете го „Старо Село“

Но нашите наслови соодвестуваат со сместувањата, бидејќи навистина можете да го доловите тоа чувство кое сакаме да ви го потенцираме.

Организираме еднодневни диви тим билдинг патувања до островот „Голем Град“

Кајак.мк гради еден поинаков свет, во кој секој заслужува да биде среќен и свет во кој конечно ќе им се даде предност на оние кои досега не биле забележани на туристичката мапа во Македонија.

Модерни апартмани во Маврови Анови достапни за резервации

За оние кои преку лето не може да поднесат топли ноќи, тимот на Кајак ве потсетува дека има изградено база со еден куп планински сместувања во кои можете да побегнете и да се засолните се до завршувањето на топлотниот бран.

Живка Ѓурчиновска, жена земјоделка која не им се плаши на предизвиците

Живка вели дека промените и ризиците најчесто ги презема без страв и двоумење. Така се родила и приказната со насадите од лешници по кои е препознатлива во селото и околината.

Во македонско село има ранч со базен кој мора задолжително да го посетите

Сигурно многумина од вас се уште не слушнале дека во село Оморани е отворен простран нов ранч кој располага со три базени, огромна површина парк со животни и прекрасна околина во која можете да пешачете.

Одличен тим билдинг на три преставништва од Македонија, Албанија и Косово

Покрај традиционалниот ручек кој имавме можност да го дегустираме во селото, групата имаше прилика да ја реализира турата „Мазатар Бајрак“ со 4x4 џипови се до највисоката точка од каде се гледаат двете прекрасни Охридско и Преспанско езеро.