28.09.2022
Есенско сонце на тим билдинг за добар крај на летната приказна
Есенско сонце на тим билдинг за добар крај на летната приказна
Астрономската есенска сезона се смета дека започнува од 23-ти септември, денот кога нам ни започна другарувањето со вработените од компанијата Seavus кои со големи насмевки го заокружија викендот.
Како организатори на тим-билдинг патувања, секогаш стравувавме за тоа какво ќе биде времето во месец септември, но пред една недела заклучивме дека нема лошо време, ако имате добро друштво за патување. Веќе две недели по ред запознаваме добри тимови кои одлично функционираат меѓу себе, со што нашите активности беа јаготката на шлагот.
Струга како дестинација ја преферираме преку летниот период, а со тимот на Seavus ја заокруживме летната приказна. Она што нам ни претставува од огромна чест е ноќната прошетка низ Вевчани и посетата на нашата гастро станица „Кутмичевица“, која веќе подолго време е дел од нашето омилено гастро движење „Slow Food“.
Кутмичевица има со што да се пофали. Амбиентот, прекрасниот поглед кон струшката котлина и превкусната локална храна која се подготвува на уникатен начин. Во Кутмичевица можете да ги дегустирате вкусовите на Вевчани. Така направивме и ние! Сфативме дека оваа наша гастро дестинација е идеална во комбинација со момците од бендот „ChillOut“ кои за нас се десна рака за добра забава. Сега, можете да си го поставите прашањето, зошто да не „ChillOut“ во Вевчани?
Вториот ден го заокруживме со пикник во дворот на манастирот Св. Илија кој се наоѓа во селото Глобочица, а до каде пристигнавме кајакарејќи со екипата на спортскиот клуб „Соларис Струга“, за кои сме пишувале често во нашите приказни.
Коста Хиохи, човекот за кој постојано велиме дека е еден од нашите знајачни локалци кои прават мали нешта од огромно значење за развојот на туризмот, ни го закити денот со локална храна, вино и многу лаф муабет. Доколку сакате да стапите во контакт со Коста, повеќе информации можете да добиете со еден клик ОВДЕ. Коста и неговата екипа заслужуваат ваква поддршка од сите компании.
Сонцето. Да не го
заборавиме него. Тоа ни беше присутно за време на патувањето, а сонце има кога сите
се среќни и позитивни.
Му благодариме на тимот на Seavus, кои преку овој тим-билдинг донираа нови 200 дрвца за пошумување. Им благодариме на насмевките и храброста да впловат во реката Дрим која мирно ги плови туристичките спомени.
Повеќе фотографии од настанот можете да погледнете ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.