06.09.2021

Од моите овошни насади произведувам здраво масло од лешник

Од моите овошни насади произведувам здраво масло од лешник

Нас не прави среќни фактот дека има луѓе во Македонија, кои судбината пробала да им ги унишни нивните животни копнежи, но тие сепак одлучиле да не и се предадат така лесно.

Интересна и мотивирачка приказна има и Зоран од Струга. Човекот кој од денес е дел од нашата листа на локални херои кои прават мали нешта од огромно значење во развојот на туризмот.


Зоран произведува ладно цедено масло од лешник. Неговата животна приказна и тешката борба со болеста врз која издвојува победа, била главната причина да отпочне со одгледување на лешници и производство на нешто кое тој го нарекува лек против многу болести.

Зоран вели дека има насади со лешници кои се наоѓаат на пет километри од градот Струга, во село Ложани од десната страна по течението на реката Црн Дрим и на 700 метри надморска височина.


Чистата еколошка средина го поттикнала да преземе одговорност и да отпочне со производство на нешто ново, уникатно, невообичаено и ретко на домашниот пазар. По неколкуте спроведени истражувања, одлучиле дека од плодовите кои си собираат од насадите може да произведуваат масло од лешник, кој покрај путерот ќе биде нов предизвик за него и неговото семејство.


Пред месец дена ја купиле машината за производство и започнале со пишување нова приказна. Зоран вели дека производството е лесно, а она што е најважно за квалитетно масло е да се има квалитетен лешник.

Процесот започнува со отстранување на кората и печење на одредена температура. Потоа лешникот продолжува во пресата каде се цаде и се добива ладно квалитетно цедено масло, кое е спремно за конзумирање.


Истото се складира во сталени шишиња без никакви додатоци поради трајноста и задржувањето на здравствените придобивки за кои Зоран вели дека се неверојатни. Почнувајќи од различни витамини и киселини, калциум, магнезиум, железо и ред други минерални супстанци кои заедно комбинирани го создаваат „Еликсирот за здравје“.


Ваквото произведено масло кој е богато со Омега-3 масни киселини, помогна во намалување на ризикот од срцеви заболувања, намалување на лошиот холестерол и намалување на воспалението. Содржи голема количина на мононезаситени масла како Омега-9, кои ја подобруваат циркулацијата на крвта, додава производителот.

Уникатната приказна на Зоран залужи место во нашата база на „Гастономија“ каде може да најдете директен контакт од него, а воедно Зоран е дестинација која е дел од нашите понуди за тим-билдинг патувања за кои може да аплицирате со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Коментари

  • Valentina Petkovikj

    03.11.2022 14:03

    Sakam da kupam maslo od lesnik, go ima li vo Skopje!

  • Jovan Stojanovski

    06.09.2021 16:46

    И јас имам лешници како да стапиме во контакт.

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.