23.02.2021
Кампувавме на Шара на -20 степени и ветер со брзина од 117км/ч
Кампувавме на Шара на -20 степени и ветер со брзина од 117км/ч
Крај
на месец февруари. На југот на Македонија првите сигнали на пролетта, на
северот се уште длабока зима.
Нашиот
тим во наредниот период ќе се фокусира на зимата, бидејќи сега е вистинскиот
рај доколку се качите на некоја планина. Над вас сонце, а под вас снег.
Ние
разговаравме со Ирина Дишовска, девојката која ужива да биде активна на
планините. Ирина во моментот се наоѓа во Африка каде минатата недела се искачи на
Килиманџаро.
Ирина
за себе вели дека е авантурист. Подолго време размислувала за зимски кампинг, а
идејата решила да ја реализира заедно со нејзиниот пријател Лазо Миновски на
Шар Планина.
Она што е доста интересно е фактот дека самите тие ги
одбрале едни од најстудените денови, кога
на Шара имало
студен зимски бран, најавен неколку недели претходно.
Температурата
се движела околу -15 степени (дневна температура), а во текот на ноќевањата температурата
надвор била под
-20 степени, но со ветер и налети на ветрот од над 100км/ч имале чувство како
да е -30 степени целзиусови.
Внатре во шаторот температурата се движела околу -10 степени.
За
реализација на турата биле психички подготвени. Ирина вели дека очекувале
потешкотии. Но опремата која ја носеле била перфектна за вакви услови, што
воопшто не наишле на никаков проблем.
Од опрема имале експедициски шатор, експедициски чизми, експедициски ракавици,
експедициски вреќи за спиење до -50 степени, експедициски јакни итн. Во овој
случај не оставиле простор да имаат проблем во однос на ниските температури.
Чувството да се кампува кога надвор вее снег е прекрасно, низ смеа раскажува
Ирина. Но додава дека имало сериозни удари од ветер. Од метеоролошката станица
на ски центарот Попова Шапка, втората вечер бил измерен ветер со брзина од
117км/ч, кој траел
од 2 до 5 часот утрото. Со ваков ветер немале можност да заспијат. Звукот
на ветерот едноставно не го доволува тоа, вели таа.
Независно дали утрото е сончево или мрачно какви што биле нивните, чувството да
се пробудите наредниот ден дава позитивна енергија поради тоа што сте ја издржале
ноќта. Според неа, не се работи за тоа дали ќе ја “издржат“ ноќта, туку дали ќе
издржи кампингот, а шансите да не се случи тоа на таков ветер биле навистина
огромни.
Ирена ги советува сите кои размислуваат за кампување во зимски услови дека
треба да бидат спремни и за најдобри и најлоши временски услови. Временските
услови на планина вртоглаво се менуваат. Секој треба да е максимално
психофизички подготвен и да носи навистина добра опрема. Таа напомена дека мора
тоа да биде експедициска опрема, кое е нешто што апсолутно се носи на зимско
кампување. Со добра опрема ризикот да тргне нешто на лошо се сведува на
минимум. И никогаш не заборавајте да ја понесете со вас насмевката, вели Ирина.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.