10.10.2021

Етно куќа во Преспа: Престојување кое нуди искуство од друга димензија

Златните месеци октомври и ноември се идеални да скршнете до некое претежно осамено местенце каде мештаните се вистинските локални херои кои ќе ве запознаат со историјата и традицијата на регионот.

Во базата на Кајак.мк додаваме една таква етно куќа во која може да престојувате и да го почуствувате духот на преспанскиот регион и начинот на кој локалните жители живеат во текот на есенските денови.


Вила Преспа се наоѓа во селото Долно Дупени, а она по што е специфично ова сместување е фактот дека домаќините овде ви подготвуваат традиционални појадоци секое утро.


Домаќинот Александар за Кајак.мк вели дека вилата е лидер во "green hospitality". Модерен и минимален дизајн со традиционални детали. Објектот во кој денеска престојуваат гости претходно бил стара куќа која е реновирана со цел пренамена за upscale рурален туризам.


При конверзијата се водело сметка да се зачува што повеќе од традиционалниот декор и ентериер, но исто така воведени се и системи и протоколи кои гарантираат минимално штетно влијание на околината  (еколошко греење, ЛЕД расвета, carbon-offset програма, целосно третирање на отпадната вода, соларни бојлери, еколошки локални материјали при градба, биоразградлива козметика и детергенти, без single dose козметика, еко активности, итн.). 

Преспа, за разлика од остатокот од Македонија, е регион недопрен од дивата урбанизација и место каде што може вистински да се ужива во хармонија со природата. Вила Преспа го надополнува целото искуство во Преспа со тоа што овозможува комфорно сместување и квалитетни активности во традиционалниот амбиент на Долно Дупени, едно од најсликовитите села во Долна Преспа. 


Македонскиот дел на Преспа е регион со одличен потенцијал за пешачки и велосипедски тури (mtb/road), како и активности на вода (SUP/кајак) (располагаат со опрема која им е достапна на гостите). Освен активните тури, атрактивни се и историските знаменитости на Преспа, како и блиските Пелагонија и Охрид (бројни средновековни цркви и манастири, како и археолошки наоѓалишта од различни епохи) кои може да се посетуваат преку целата година.


Островот Голем Град во големото Преспанско Езеро е дел од НП Галичица, единствен во регионот по своето природно, културно и историско наследство (на барање се организираат тури до островот). На барање на гостите може да се организираат и демонстрации за готвење на локални и традиционални јадења, како и активности кои вклучуваат посети на локални фарми и запознавање со соседите и пријатели од Долно Дупени и околните села. 

Доколку ви се допадна идејата за престој во вила Преспа, а сакате да дознаете повеќе информации за сместувањето, да погледнете повеќе фотографии и контакт за резервација, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Засадивме нови 150 дрвца на тим билдинг во Крушево

Нов тим билдинг, нови 150 засадени дрвца!

Вила на Маврово идеална за дождливи денови

Вила на Маврово

Етно куќа во Преспа: Престојување кое нуди искуство од друга димензија

Сместување во Преспа

Падна првиот снег на Пелистер

Снежните денови ни доаѓаат!

Резервирајте ја вила на Маврово со романтичен двор и поглед кон езерото

Вила со базен на Маврово

Засадени нови 35 дрвца на тим билдинг на Попова Шапка

Тим билдинг на Попова Шапка. Нови 35 дрвца, нови насмевки и нови спомени