12.08.2021

Произведувам Охридско макало исклучиво од македонски домашен лук

Произведувам Охридско макало исклучиво од македонски домашен лук

Неодамна тимот на Кајак.мк отвори уште една категорија именувана како „Гастромонија“. Цел на новата рубрика е да ги собере сите уникатни места низ Македонија каде може да се дегустираат производи кои се направени со многу љубов.

Ние како поддржувачи на домашната храна, отсекогаш сме биле стрвни да запознаеме нови локални херои кои прават мали нешта од огромно значење за развојот на туризмот во Македонија.


За развој на туризмот, храната игра огромна улога, па кога сме веќе кај неа, сакаме да ве запознаеме со Димитар, човекот кој како дипломиран менаџер по царина и шпедиција успва да се пронајде во гастрономското семејство на Slow Food Macedonia.

Димитар за Кајак.мк вели дека никогаш не го работел тоа што го студирал од причини што својата кариера ја пренасочил кон храната, со особен акцент на познатото „Охридско макало“.

Неговата приказна започнала да се развива од малото рибарско село Трпејца, место од каде потекнува неговата сопруга. Семејството на неговата сопруга има свој ресторан кој се наоѓа покрај самата плажа, а кое работи само преку летната сезона.


Во екот на сезоната Димитар е од огромна помош за ресторанот се со цел да се задоволат гостите. Веќе цели 20 години се заминава со аматерско готвење, за кое вели дека обожава да готви за своето семејство и пријателите.

Инспирација му се жените- трпејчанки, за кои вели дека уживаат додека подготвуваат риба и Охридско макало на традиционален начин.

Во ресторанот на неговата сопруга, како главен специјалитет е свежата риба набрана од крајбрежјето на Трпејца, заедно со тазе потпечено лепче и домашно малако. Секојдневното среќавање со локалната храна во Трпејца го поттикнува Димитар да отвори своја продавница во која наместо класични сувенири ќе продава спакувана домашна храна. Целта од постоењето на продавницата како што вели тој е да ги задоволи потребите на туристите кои наместо магнети или  накит ќе се одлучат да купат домашно Охридско макалото како подарок за своите најблиски.


За нештата да останат исти како што биле во минатото, Димитар се одлучил макалата да ги произведува онака како што им доликува. Денеска, во неговата продавница „Papa’s Food Ohrid“, може да се најде макало кое е произведено од 100 проценти домашни производи.

Дел од лукој кој го соодржи макалото е од неговите насади во село Косел, а останатиот дел го откупува од домашни добавувачи.


Макалото се полни во телгичките во самиот моменто кога е направено се со цел да се истисне воздухот и задржи квалитетот. Во моментот немаат масовно индустриско производство, па од тие причини макалото зависи од бербата и временските прилики во текот на годината. Како што вели Димитар, досега немале промашено година, бидејќи знаат дека македонските производители нудат секогаш квалитетни производи.


Покрај макалото, во продавницата може да се најде сертифицирано македонско органско вино, како разни барикирани вина од малите семејни винарии.

Како за крај на ова гастрономска приказна не смееме, а да не ги потенцираме губиите и тараната кои може да се најдат во Papa’s Food Ohrid. Исто како и Охридското макало, овие производи се прават по традиционален рецепт со домашни јајца и млеко. 

Доколку сакате да го контактирате Димитар, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Коментари

  • Биљана Арсовска

    16.08.2021 08:12

    дали има некаде во Скопје да се купи од макалото?

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.