14.12.2022
Цело семејство се ангажираме да собереме квалитетни шумски пловоди и да ги преработиме
Цело семејство се ангажираме да собереме квалитетни шумски пловоди и да ги преработиме
Од Тиквешкиот регион, се селиме на беровското поднебје каде ја запознаваме Ирена. Жената која од денеска има своја тезга во бакалницата на Кајак.мк, а која неуморно создава нови вкусови од локалното овошје и билки кои ги нуди регионот на Беровo.
Производите на Ирена можете да ги погледнете и да ги нарачате со еден клик ОВДЕ.
Ирена вели дека е
веќе регистрирана во агенцијата за храна и ветеринарство и дека веќе може да ги
продава своите производи како мал производител до врата.
За Кајак.мк раскажува дека со ова се занимава веќе 7 години, а случајно започнува по мотивацијата која и ја пружат групите жени на социјалните мрежи. Започнала да произведува разни сирупи од глуварчиња, боров сируп, а подоцна започнува и со сокови од разни свежи овошја без додавање вештачки ароми, бои и конзерванси.
Таа вели дека постојано учи и дека сака постојано да експериментира. Од оваа година започнала и со производство на различни видови слатко, мармалад и џемови.
За билките вели
дека ги собира сама со помош од нејзиниот маж, а и помагаат и нејзините деца и сета
фамилија. Неодамна купиле куќа на крај на селото во кое што живеат и таму
имаат во план да отворат своја сопствена работилница според Хасап систем.
На смеа вели дека
кога работат со децата кои и се многу мали често нема ни време да ги фотографира.
Производите на Ирена
можете да ги нарачате преку бакалницата на Кајак.мк или со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.