22.11.2023

Со години го обработувам македонскиот рубин: Највредното камче на Македонија (втор дел)

Со години го обработувам македонскиот рубин: Највредното камче на Македонија (втор дел)

Со порастот на македонската туристичка промоција, со откривањето на Македонија како нова непозната дестинација, работите започнаа да се менуваат на подобро. Улога во тоа имаат и социјалните мрежи, а значителен дел од клиентите на македонскиот рубин се и беа нашите иселеници кои инсистираат на накит со Македонски Рубин. На тоа се надоврзаа странците кои од ова патување сакаа да имаат нешто што не може да се најде на ниедна друга локација. Следуваше будење на интересот за веренички прстен со Македонски Рубин, подарок за јубилеј, благороден деловен или дипломатски подарок. Со тоа растев и јас и целиот свет околу мене. Цветот за Принцезата Рани од народот Хунзи (2008), Крстот за Папата Бенедикт 16 ти (2009), Крстот за Папата Франческо (2015), Крстот за рускиот Патријарх Кирил.  Дерил Хана, Изабел Ипер и Жулие Бинош добија Приврзок со Македонски Рубин при нивното учество на Фестивалот Манаки во Битола.


Македонскиот Рубин се појави и како силен катализатор на процесот на ревитализација на занаетчиството, особено за спас на вековната традиција на изработка на сребрен филигран. Тоа дополнително ја зајакна неговата препознатливост, а многу нови млади и талентирани поединци си обезбедија целосна или делумна живеачка благодарение на нашето највредно камче.


Дизајнот се креираше и под влијание на традицијата, но и по сугестиите на клиентите. Новата генерација артисти внесе нов пристап кон дизајнот. Иако како постојан предизвик остана способноста за изработка на класични форми. Слично како во музиката: за да свириш класична музика потребно ти е многу повеќе работа на себе и вежбање. Но во рокенрол сферата, можеш да “се провлечеш“ и со три акорди и да живееш од нив…

Тоа што живеев 10 години во Италија ме научи дека треба да бидеме креативни, снаодливи и работливи. Треба да бидеме вредни занаетчии, угостители и производители на се и сешто.

Тимот на Кајак.мк му посакува на Деан едно огромно добредојде во нашиот свет. За оние коишто сакаат да го посетат дуќанот на Деко и бидат дел од неговата приказна, може да најдат повеќе информации со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.