18.10.2020 14:58

Ова е Горна Белица: Село на 1420 метри надморска височина

Малкумина од вас сте слушнале за селото Горна Белица. Ова село се наоѓа во областа Дримкол, во западниот дел на територијата на Општина Струга, чиј атар се издига на источната падина на планината Јабланица и се допира со државната гранична линија со Албанија.

Селото е планинско и мошне високо, на надморска височина од 1.420 метри. Од самиот град Струга е оддалечено 14 километри. објавува travel_and_discover_macedonia.


Фото: kotle from Macedonia

Во регионот на Дримкол има 23 села, од кои 15 се во Струшки, а 8 во Дебарски Дримкол. Главно административно и стопанско средиште на Дримкол е Струга. Доколку сакате да го посетите селото, а притоа да ноќевате во регионот, тимот на Кајак.мк ви препорачува тоа да биде во Вевчани. 

Фото: Bogoevski — сопствено дело
Поради изобилната понуда на природните убавини во околината како и познатиот Вевчански карневал, туризмот и угостителството се многу значајна стопанска гранка во сè поголем подем и пораст во Вевчани. Во селото Вевчани работат повеќе хотели со врвни сместувачки капацитети со ресторани како: „Вила Алула“, пансион „Кутмичевица“, „Пупинова куќа“, апартмани „Во Извор“, апартмани „Шутиноски“, „Вија Егнација“ и „Домаќинска куќа“.
Фото кавер: instagram: travel_and_discover_macedonia 


Дознајте повеќе: 

Вила Јети на Маврово е место каде може да запознаете луѓе ко васПрочитајте повеќе

Не сме од оние млади кои го напуштиле селото: Решивме да развиваме рурален туризам

Еко тимот на Кајак.мк ве запознава со уште една мотивирачка приказна за проектот наречен „Домаќинска куќа- Пирустија“ на „Пирустија Недановски“. Ова семејна камена куќа се наоѓа во селото Рамне, Охрид.

Побрзајте, на Галичник имаат есен!

Кајак ве води низ есенските планински шаренила. Замислете да сте на велосипед по некој планински пат, а од вашата лева и десна страна да ве следат жолта, портокалова, темно црвена и надежна зелена боја?

На Тоскова Ливада има вила изолирана од сè

Почнаа врнежливите денови, ама тоа не е страшно ако имаме желба за патување.

Планината Крчин: Идеална за планинарење со лиценцирани водичи

Една од поубавите планини во Македонија е дефинитивно Крчин.

Дојде есен на Маврово: Што да се јаде и каде да се седне?

Денеска спомнавме за есенските убавини на Галичник. Ама патувајќи натаму ќе поминете низ Маврово и ќе кажете, еееј овие од Кајак.мк не ни кажаа дека и Маврово било толку многу убаво.

Вака изгледа кога хотелот и планината Пелистер ќе се заљубат еден во друг!

Тимот на Кајак.мк во изминатиот период прошета низ многу места на Пелистер, а верувајте дека ова е само почеток на нашиот патувачки караван. Од реакциите коишто ги добиваме, знаеме дека на многумина од вас не им се верува верува дека сето ова го имаме во Македонија.