11.07.2023
Ја отворивме првата семејна винарија во село Арвати
Ја отворивме првата семејна винарија во село Арвати
Винските приказни кои секојдневно се раскажуваат на Кајак.мк не се сконцентрирани исклучиво на Тиквешкиот регион. Патувачите кои постојано ги следат нашите предлози за викенд дестинации со сигурност ќе потврдат дека мали семејни винарии се отвораат насекаде ширум државата.
Ние овој факт ви го потврдуваме со приказната за новата семејна винарија Алесто која ја збогатува гастрономската мапа на преспанскиот регион.
Денеска ве водиме во село Арвати, во домот на Александар кој е најмладиот сопственик на првата преспанска семејна винарија „Алесто“. Ова винарија произведува 5 вида на вино и е вистински мотив за младите генерации кои размислуваат дали да отпочнат свој бизнис во родниот крај.
Но, пред да ви раскажеме за винаријата, да се навратиме со неколку информации за самото селце, бидејќи свесни сме дека многумина од вас едвај чекаат да го посетат селото Арвати и самата винарија.
Селото Арвати е сместено на околу 3 километри источно од „Големото Преспанско Езеро“, во длабока живописна пазува на планината Баба (за многумина позната како Пелистер), во средишниот дел и од двете страни на реката Шара. Со прекрасен поглед кон езерската ширина и на надморска височина од околу 1000 метри, ова селце е идеално за одмор и релаксација. Селото има богата историја, затоа секој кој ќе се одлучи да го посети со сигурност ќе сака да се врати повторно.
Винаријата Алесто го добива својот печат во 2022-ра година, но свое официјално отварање има на 12-јули 2023-та година, кога воедно секој љубител и истражувач на нови голтки ќе може да дојде, да дегустира и да се запознае со вината кои ги произведува винаријата.
Името на винаријата Алесто го добива како комбинација од имињата на браќата кои стојат позади неа, Александар и Стојанче, кои велат дека на гостите со сигурност ќе им се допадне целокупната атмосфера бидејќи самата локација изобилува со прекрасни пејсажни глетки, зајдисонца, а планинскиот воздух ги полни градите со чистота.
Лозовите насади на винаријата се наоѓаат на две микро локалции на 900 метри надморска височина со застапени сорти како Станушина, Прокупец, Темканика, Вранец и Смедеревка кои се преточени во етикетите кои чуваат историја и мистерија, вели Александар.
Вратите на винаријата Алесто се отворени за секој кој сака
да ужива во приказната и секој кој сака да го истражува село Арвати. Група до 20
лица удобно би можела да се смести во винаријата и да ужива во дегустацијата.
Затоа не размислувајте, на вакви деца во Македонија им е потребна вашата
поддршка.
Точната локација како и контакт за резервација можете да
најдете со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.