04.01.2021

Рецептот на македонското задоволство

Рецептот на македонското задоволство

Јануари во Македонија е познат по главоболно многу празници. Честопати странските туристи прашуваат како успеваме да избалансираме работа, празници и финансии во јануари.

Голем број од странските туристи знаат да скршнат во Македонија за да ги прследат сите традиционални обичаи, религиозни и пагански толкувања и да ја наполнат својата душа со традиционалната домашна храна. 

Помеѓу првите приказни во новата година, е приказната на Панте Јанески кои целиот свој живот го поминува во селото Бистрица кое се наоѓа на падините на Пелистер. Семејството на Панте па и самиот тој е доста поврзано со традиционалната храна и пијалоци, а јануари е дефинитивно месец кога македонците го јадат и пијат тоа што го ожнееле во текот на претходната година.

Јануари не може да се замисли без ракија. Таа е особено присутна на бадниковата вечера, а честопати се користи во доста религиозни обичаи.

Во Македонија има огромен број селани кои произведуваат ракија во своите дворови, но ние ќе ве запознаеме со Панте, бидејќи тој произведува ракија поради љубовта кон процесот, но не и за препродавање или конзумација. Панте вели дека започнал да пече ракија пред 40 години, односно откако се оженил.

Ракијата ја произведува од грозје „Лозница“ кој самиот го одгледува во својот двор. Процесот е доста интересен и бара внимание и посветеност. Она што го натерало да произведува ракија е тоа што кога завршувал со производство на вино, комината која останувала за отпад ја искористувал за да ја испече ракијата.

Панте вели дека пиел ракија со своите другари во младоста, но се до својата свадба. Откако се оженил, се посветил само на производството на ракијата. Ракијата сега му служи за послужување на гости и за неговата фамилија.

Јануари е месец кога се конзумира поголемо количество од неа. Особено за време на коледарските огнови, Божиќ, Водици, Стара Нова Година и ред други куќни слави.

Панте Јанески живее со својата фамилија во селото Бистрица. За време на Бадниковата вечера заедно со семејството го чествува овој голем празник. Бадниковата трпеза е доста важна кај секој оној кој го чествува празникот. Виолета Јанеска вели дека секоја година приготвува доста традиционални посни специјалитети. Почнувајќи од посни питулици со лук, риба, посни сарми, туршија, апетисани и суво грозје.


За коледарскиот оган пак, невестите подготвуваат посно мезе и кифлички, а пак мажите се задолжени за огнот и ракијата. 
Коледарските огнови зближуваат луѓе од целото соседство кои преку песна и веселба остануваат до доцна во ноќта. 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Предлог викенд дестинација: Етно комплекс Македонско село за автентично доживување на Македонија

„Македонско Село“ е жив етно-комплекс каде традиционалната македонска архитектура, рачните ткаенини и вкусната домашна храна создаваат автентично доживување на нашето културно наследство.

Вила во Охрид со приватно џакузи идеална за романтични парови

За романтичарите кои секојдневно пребаруваат сместувања на Кајак.мк имаме нешто ново во нашата база. Станува збор за вила Дишлиевски која е лоцирана во срцето на Охрид и на само 30 метри од кејот на езерото и 500 метри од градот.

Овој рај е во Македонија: Се отвори планински комплекс со дрвени куќички и базен на Билино

Планински дрвени куќички во Македонија со базен на планината Билино.

Џакузи под отворено небо во Македонија: Вила достапна на Кајак.мк

На Кајак.мк конечно можете да најдете сместување со приватно џакузи под отворено небо.

Македонија ја доби најуникатната планинска дрвена куќичка за престој

Кајак.мк е платформа која секогаш прва ги соопштува сите новитети во Македонија, и со особено задоволство објавуваме дека земјата можеби го добива едно од најуникатните планински сместувања во североисточниот дел.

Ова не е во Швајцарија — Ова е Македонија! Нов планински хотел со поглед кој освојува

Хотел Белица во Горна Белица. Нов и модерно реновиран хотел кој мора да го посетите!