04.01.2021
Рецептот на македонското задоволство
Рецептот на македонското задоволство
Јануари во Македонија е познат по главоболно многу празници. Честопати странските туристи прашуваат како успеваме да избалансираме работа, празници и финансии во јануари.
Голем број од странските туристи знаат да скршнат во Македонија за да ги прследат сите традиционални обичаи, религиозни и пагански толкувања и да ја наполнат својата душа со традиционалната домашна храна.
Помеѓу првите приказни во новата година, е приказната на Панте Јанески кои целиот свој живот го поминува во селото Бистрица кое се наоѓа на падините на Пелистер. Семејството на Панте па и самиот тој е доста поврзано со традиционалната храна и пијалоци, а јануари е дефинитивно месец кога македонците го јадат и пијат тоа што го ожнееле во текот на претходната година.
Јануари не може да се замисли без ракија. Таа е особено присутна на бадниковата вечера, а честопати се користи во доста религиозни обичаи.
Во Македонија има огромен број селани кои произведуваат ракија во своите дворови, но ние ќе ве запознаеме со Панте, бидејќи тој произведува ракија поради љубовта кон процесот, но не и за препродавање или конзумација. Панте вели дека започнал да пече ракија пред 40 години, односно откако се оженил.
Ракијата ја произведува од грозје „Лозница“ кој самиот го одгледува во својот двор. Процесот е доста интересен и бара внимание и посветеност. Она што го натерало да произведува ракија е тоа што кога завршувал со производство на вино, комината која останувала за отпад ја искористувал за да ја испече ракијата.
Панте вели дека пиел ракија со своите другари во младоста, но се до својата свадба. Откако се оженил, се посветил само на производството на ракијата. Ракијата сега му служи за послужување на гости и за неговата фамилија.
Јануари е месец кога се конзумира поголемо количество од неа. Особено за време на коледарските огнови, Божиќ, Водици, Стара Нова Година и ред други куќни слави.
Панте Јанески живее со својата фамилија во селото Бистрица. За време на Бадниковата вечера заедно со семејството го чествува овој голем празник. Бадниковата трпеза е доста важна кај секој оној кој го чествува празникот. Виолета Јанеска вели дека секоја година приготвува доста традиционални посни специјалитети. Почнувајќи од посни питулици со лук, риба, посни сарми, туршија, апетисани и суво грозје.
За коледарскиот оган пак, невестите подготвуваат посно мезе и кифлички, а пак мажите се задолжени за огнот и ракијата.
Коледарските огнови зближуваат луѓе од целото соседство кои преку песна и веселба остануваат до доцна во ноќта.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе

Новата генерација домаќини – младите што ја оживуваат Македонија
Младите домаќини во Македонија не градат само куќи за гости – тие создаваат автентични искуства што ја оживуваат руралната земја и туризмот. Откриј како нивната страст и посветеност го менуваат лицето на туризмот во нашата земја.

Дали некогаш сте слушнале за Опеница? Уникатно гастрономско искуство во XO Distillery & Farm
XO Distillery & Farm во Опеница нуди уникатно гастрономско искуство со домашна ракија и локална храна, во автентичен амбиент исполнет со македонска традиција.

Предлог викенд дестинација: Дрвени куќички со топло огниште и приватност
Идеален викенд во природа! Истражете дрвени куќички со камин, топло огниште и приватност за релаксација, пешачење и автентично планинско искуство.

Културен туризам во Македонија: инспирација за денови со дожд и облаци
Откријте што да правите кога врне дожд во Македонија. Посетете музеи, спомен-куќи, работилници со занаетчии и кулинарски искуства кои ја чуваат традицијата.

Маврово Национален Парк – природното богатство на Македонија што ја освојува 2025 година
Откријте зошто Маврово Национален Парк е една од најпосетуваните дестинации во Македонија. Од Мавровското Езеро и врвот Кораб до скијање, планинарење и автентична култура – доживејте ја природата низ сите сезони.

Културните настани во Македонија – потенцијал и влијание врз туризмот
Откријте како културните настани во Македонија ја обликуваат туристичката понуда, нудат автентични доживувања и го зголемуваат потенцијалот на културниот туризам.