14.08.2022

Успеав да изградам еко приказна во селото на Силјан Штркот

Успеав да изградам еко приказна во селото на Силјан Штркот

Тимот на Кајак.мк неуморно продолжува со промоција на нови локални херои кои нам ни значат многу повеќе од туризам. Тоа се луѓе чии приказни имаат цел да го мотивираат населението да започне да размислува за придобивките од здравиот начин на живеење, здравата храна која ни ја раѓа нашата почва и да отпочне да размислува како да го замени урбанизираното секојдневие со рурални патчиња кои водат до спокојот и комфорот.


Денеска ќе ве запознаеме со нашата нова локална хероина Гордана, чија животна приказна е катадневно поврзана со новинарството, спортот и традиционалната здрава храна.

Среќни сме што Гордана од денеска е дел од светот на Кајак.мк, а доколку сакате да стапите во директен контакт, ние ви овозможуваме контат со еден клик ОВДЕ.

Гордана вели дека љубовта кон новинарството резултирала со креирање на локалното радио Пела и порталот радиопела.мк, медиуми во кои што најголем простор има токму за овие теми: спорт, земјоделство, екологија, кулинарство. Таа потекнува од семејство каде трпезата, готвењето, вкусната храна особено се почитува.


Инаку по професија е поранешен спортист, ракометарка и долгогодишен активен новинар со афинитети кон земјоделството, особено еколошкото, органското производство на здрава храна.

Денеска, Гордана гради една прекрасна еко приказна во селото Мало Коњари, кое се наоѓа на 6 километри од Прилеп, во срцето на Пелагонија, а на самиот регионален пат кон Крушево. Мало Коњари е познато и како селото на Силјан Штркот, препознатливо по производство на житарици, градинарски производи, а има долга традиција за производство и преработка на млеко и домашна продукција на сирење на традиционален начин.


Таа вели дека Мало Коњари е нејзиното родно село, тука го завршува основното образование и преку животните искушенија во Македонија и Австралија, повторно се враќа дома каде ја гради нејзината „Бавчика“, која е практично во нејзиниот двор. Традицијата за одгледување на здрава храна, Гордана вели дека е наследство од нејзиниот дедо кој на сегашните простории пред неколку децении одгледувал расадници за јаболка, а покрај дедо и, овде е нејзиниот татко кој исто така бил вљубеник во овоштарството.


Денеска, ваквата традиција ја продолжува таа, преку мисијата во еколошкото градинарство. Бавчата и малиот расадник се далеку од секакво загадување, на крајот од селото, каде секое семејство си одгледува за свои потреби и своја душа.

Бидејќи љубопитноста е одлика на новинарите, така започнала и „Бавчика“. Заедно со нејзиниот сопругот изминативе неколку години експериментирале како ќе им оди со производството на зеленчук за домашни потреби без користење на хемиски препарати. Покрај градината и овоштарникот, одгледуваат кокошки, мисирки, гулаби...   Производството е традиционално – еколошко, со користење на систем капка по капка.


Гордана вели дека Бавчика е „алергична“ на секаква хемија. Овој мал еко – систем е приказна која што ја градат со многу љубов, најчесто преку сопствено искуство, во соработка со земјоделски стручњаци кои се дел од нивната новинарска работа. Целта е да се создадат здрави и вкусни земјоделски производи спакувани на традиционален начин без користење на конзерванси.


Од плодовите преработуваат џемови и сокови од вишни, кајсии, малини, јагоди, кои што растат во нивниот двор, и како ќе стасуваат домати, пиперки, црни  патлиџани, целер, прокељ, зелка, гравче, јаболка, круши, лешници, така ги продаваат по порачка, или ги пакуваат во тегли.


За Гордана ваквата идеја тлеела и растеше повеќе години, а главната поттик и бил престојот од 10 години и искуството во Австралија, која за неа е држава што има еден посебен, суптилен начин за зачувување на еко средината и каде особено се ценети органските производи. Таа вели дека во Австралија има едно мото, а тоа е дека не секоја храна е храна.


Денеска, Гордана вели дека доколку има заинтересирани кои сакаат да ги посетат и да дегустираат од нивните производи или пак да купат за домаќинствата се добредојдени во секое време.

Доколку сакате повеќе информации и контакт за комуникација, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Коментари

  • Emilija krstevski

    17.08.2022 21:08

    Veruvam na nasata sredba edvaj ceka da ve zapozna prekrasna ste i da razgovarame na temata i jas sum isto kako vas so iskustvo pobarajteme na profil ili tel broj ostavete ve molam ve cekam poz

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.