14.08.2022

Успеав да изградам еко приказна во селото на Силјан Штркот

Успеав да изградам еко приказна во селото на Силјан Штркот

Тимот на Кајак.мк неуморно продолжува со промоција на нови локални херои кои нам ни значат многу повеќе од туризам. Тоа се луѓе чии приказни имаат цел да го мотивираат населението да започне да размислува за придобивките од здравиот начин на живеење, здравата храна која ни ја раѓа нашата почва и да отпочне да размислува како да го замени урбанизираното секојдневие со рурални патчиња кои водат до спокојот и комфорот.


Денеска ќе ве запознаеме со нашата нова локална хероина Гордана, чија животна приказна е катадневно поврзана со новинарството, спортот и традиционалната здрава храна.

Среќни сме што Гордана од денеска е дел од светот на Кајак.мк, а доколку сакате да стапите во директен контакт, ние ви овозможуваме контат со еден клик ОВДЕ.

Гордана вели дека љубовта кон новинарството резултирала со креирање на локалното радио Пела и порталот радиопела.мк, медиуми во кои што најголем простор има токму за овие теми: спорт, земјоделство, екологија, кулинарство. Таа потекнува од семејство каде трпезата, готвењето, вкусната храна особено се почитува.


Инаку по професија е поранешен спортист, ракометарка и долгогодишен активен новинар со афинитети кон земјоделството, особено еколошкото, органското производство на здрава храна.

Денеска, Гордана гради една прекрасна еко приказна во селото Мало Коњари, кое се наоѓа на 6 километри од Прилеп, во срцето на Пелагонија, а на самиот регионален пат кон Крушево. Мало Коњари е познато и како селото на Силјан Штркот, препознатливо по производство на житарици, градинарски производи, а има долга традиција за производство и преработка на млеко и домашна продукција на сирење на традиционален начин.


Таа вели дека Мало Коњари е нејзиното родно село, тука го завршува основното образование и преку животните искушенија во Македонија и Австралија, повторно се враќа дома каде ја гради нејзината „Бавчика“, која е практично во нејзиниот двор. Традицијата за одгледување на здрава храна, Гордана вели дека е наследство од нејзиниот дедо кој на сегашните простории пред неколку децении одгледувал расадници за јаболка, а покрај дедо и, овде е нејзиниот татко кој исто така бил вљубеник во овоштарството.


Денеска, ваквата традиција ја продолжува таа, преку мисијата во еколошкото градинарство. Бавчата и малиот расадник се далеку од секакво загадување, на крајот од селото, каде секое семејство си одгледува за свои потреби и своја душа.

Бидејќи љубопитноста е одлика на новинарите, така започнала и „Бавчика“. Заедно со нејзиниот сопругот изминативе неколку години експериментирале како ќе им оди со производството на зеленчук за домашни потреби без користење на хемиски препарати. Покрај градината и овоштарникот, одгледуваат кокошки, мисирки, гулаби...   Производството е традиционално – еколошко, со користење на систем капка по капка.


Гордана вели дека Бавчика е „алергична“ на секаква хемија. Овој мал еко – систем е приказна која што ја градат со многу љубов, најчесто преку сопствено искуство, во соработка со земјоделски стручњаци кои се дел од нивната новинарска работа. Целта е да се создадат здрави и вкусни земјоделски производи спакувани на традиционален начин без користење на конзерванси.


Од плодовите преработуваат џемови и сокови од вишни, кајсии, малини, јагоди, кои што растат во нивниот двор, и како ќе стасуваат домати, пиперки, црни  патлиџани, целер, прокељ, зелка, гравче, јаболка, круши, лешници, така ги продаваат по порачка, или ги пакуваат во тегли.


За Гордана ваквата идеја тлеела и растеше повеќе години, а главната поттик и бил престојот од 10 години и искуството во Австралија, која за неа е држава што има еден посебен, суптилен начин за зачувување на еко средината и каде особено се ценети органските производи. Таа вели дека во Австралија има едно мото, а тоа е дека не секоја храна е храна.


Денеска, Гордана вели дека доколку има заинтересирани кои сакаат да ги посетат и да дегустираат од нивните производи или пак да купат за домаќинствата се добредојдени во секое време.

Доколку сакате повеќе информации и контакт за комуникација, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Коментари

  • Emilija krstevski

    17.08.2022 21:08

    Veruvam na nasata sredba edvaj ceka da ve zapozna prekrasna ste i da razgovarame na temata i jas sum isto kako vas so iskustvo pobarajteme na profil ili tel broj ostavete ve molam ve cekam poz

Прочитајте повеќе

Во Кадино се отвори нов хотел со спа, фитнес и бар со панорамски поглед

NEST Suites во Кадино со свој спа и фитнес центар и Rooftop bar.

Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој

Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.

За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци

Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.

Нова планинска куќа во село П’клиште

Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.

Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево

Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.

Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна

Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.