16.07.2023

Нова предлог гастро дестинација на мирна локација опколена со многу зеленило

Нова предлог гастро дестинација на мирна локација опколена со многу зеленило

Тимот на Кајак.мк има цел да ве запознае со сите уникатни локални гастро дестинации кои вреди да ги посетите. Моментот кога ќе помислите дека сте ги дознале сите места во Македонија кои вреди да се посетат, баш тогаш ние ќе ве запознаеме со нова дестинација која ја храни туристичката мапа на Македонија.


Денеска ве водиме во тетовскиот регион, односно во село Јегуновце каде разговаравме со домаќините на „Ресторанот Кула“ кој од денеска можете да го најдете во нашата база или со еден клик ОВДЕ.

Гостопримливоста и културната комуникација на домаќините на ресторанот ни остави голем впечаток, што за нас е правилниот начин на кој треба да се дејствува кога сакаме да развиваме туризам.


Домаќините ни раскажаа дека ресторанот нема долга историја и минато, бидејќи истиот е отворен минатиот месец јуни, но пак велат дека почетокот на приказната започнал добро и се надеваат дека така ќе продолжи и во иднина. Она што е уникатно за ресторанот е фактот кој вели дека дрвото кое се користело за оградата на балконот е дрво старо скоро 100 години и е од околните стари селски куќи.


Ресторанот се наоѓа во околината на селото Јегуновце, недалеку од реката Вардар која е една од причините за бујната вегетација во регионот. Со прекрасен двор и можност за уживање под отворено небо или пак во затворениот простор, новата гастро дестинација ви овозможува да вкусите разновидна традиционална храна. Почнувајќи од салати, специјалитети од месо, локални закуски и макала, па се до италијанска кујна која опфаќа пици и разни специјалитети од паста.


Рестроанот има капацитет за околу 300 гости, а отворениот дел има простор за околу 200 гости.

Повеќе фотографии, како и контакт за резервација можете да најдете со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.