27.11.2021

Планинска куќа со поглед кон Бистра достапна за резервации

Идеално време да го посетиме регионот на Ростуше и Маврово. Тимот на Кајак.мк ве советува да внимавате на патот и да поседувате задолжителна зимска опрема земајќи предвид временските услови и доаѓањето на зимата.

Регионот на село Жировница за многумина од вас е слаба страна. Би се согласиле на фактот дека многу мал процент од нас сме запознаени со тоа што го нуди регионот и што може да се посети во околината.


За да ве поттикнеме да размислувате за тоа дали вреди да ја истражете ова област, одлучивме да додадеме уште еден уникатен планинарски дом кој се наоѓа недалеку од селото Жировница, кое  заедно со Болетин, е на самата граница помеѓу мијачките села и Горна Река.

Селото се наоѓа од десната страна на реката Радика, а на источните падини помеѓу планините Кораб и Дешат. Селото е планинско, што е примамливо за луѓето љубители на планината и активниот туризам.


Домот во околината на Жировница кој од денеска е дел од базата на Кајак.мк е на надморска височина од околу 950 метри.

Ние го запознавме домаќинот Даут, кој со свои раце го изградил овој сместувачки капацитет. Надворешната страна е од дрво и камен, а внатрешниот ентериер е претежно од дрво што ви го нуди прекрасното планинско чувство.


Погледнот од домот е вперен кон планината Бистра, а она што го прави ова место идеало за престој е фактот дека е оддалечен околу 700 метри од селото и нуди приватност и тишина.


Во околината на домот може да се најдат доста маркирани планински патеки, а исто така има и велосипедска планинска патека. На околу 6 километри од домот се наоѓа манастирот Св. Јоаким Бигорски, а во самиот регион се наоѓаат и доста мијачки села кои се идеални за посета во пролетниот и летен период од годината.

Доколку сакате повеќе информации за сместувањето, контакт и фотографии, кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Сместување во облаците: Посетете го „Старо Село“

Но нашите наслови соодвестуваат со сместувањата, бидејќи навистина можете да го доловите тоа чувство кое сакаме да ви го потенцираме.

Организираме еднодневни диви тим билдинг патувања до островот „Голем Град“

Кајак.мк гради еден поинаков свет, во кој секој заслужува да биде среќен и свет во кој конечно ќе им се даде предност на оние кои досега не биле забележани на туристичката мапа во Македонија.

Модерни апартмани во Маврови Анови достапни за резервации

За оние кои преку лето не може да поднесат топли ноќи, тимот на Кајак ве потсетува дека има изградено база со еден куп планински сместувања во кои можете да побегнете и да се засолните се до завршувањето на топлотниот бран.

Живка Ѓурчиновска, жена земјоделка која не им се плаши на предизвиците

Живка вели дека промените и ризиците најчесто ги презема без страв и двоумење. Така се родила и приказната со насадите од лешници по кои е препознатлива во селото и околината.

Во македонско село има ранч со базен кој мора задолжително да го посетите

Сигурно многумина од вас се уште не слушнале дека во село Оморани е отворен простран нов ранч кој располага со три базени, огромна површина парк со животни и прекрасна околина во која можете да пешачете.

Одличен тим билдинг на три преставништва од Македонија, Албанија и Косово

Покрај традиционалниот ручек кој имавме можност да го дегустираме во селото, групата имаше прилика да ја реализира турата „Мазатар Бајрак“ со 4x4 џипови се до највисоката точка од каде се гледаат двете прекрасни Охридско и Преспанско езеро.