11.08.2020

Во Преспа нема место за летување до 30 август

Во Преспа нема место за летување до 30 август

Преспа ова лето нема доволно места да го смести големиот број туристи кои бараат ноќевање. Затворените граници поради коронаворусот и ваучерите „Дома си е дома“ го наполнија преспанското крајбрежје со гости. Во хотелите, кои ги има едвај пет, сите соби им се резервирани две до три недели однапред. Скоро сѐ е пополнето и по бунгаловите, автокамповитите, а полуксузните вили и апартмани се зафатени до 30 август, пишува порталот сдк.мк

Ваква навала со туристи имаше во 1980-те години кога и Езерото не беше повлечено, а хотелите „Европа“, „Југославија“ во Отешево, одморалиштето „Мите Богоевски“ и другите бунгалови на државните претпријатија можеа да прифатат неколку пати повеќе туристи од сега.

„Интересот е голем, од лани доаѓаат многу повеќе туристи. Сѐ е резервирано две до три недели однапред. На почетокот на месецот беше скоро сѐ зафатено до 22 август. Сместувачки капацитети нема доволно“, ни рекоа од хотелот и ресорт „Лејквју“ во Отешево каде има 22 соби, од кои повеќето со поглед кон Преспанското Езеро.

Поради повлеченото Преспанско Езеро, на повеќето туристички места треба да се шета крај водата, а за капење треба да се изнајми пловен објект и да се оди во подлабокото каде водата е почиста и нема тиња или пак со возила да се патува по околните плажи. (Фото: СДК.МК)


Годинава Рибарско Село е целото обрасното во треви. (Фото: СДК.МК)

Извор на веста: sdk.mk


Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.