19.11.2023

Денеска се отвора рибникот Глобица: Нова гастро дестинација на Кајак.мк

Денеска се отвора рибникот Глобица: Нова гастро дестинација на Кајак.мк

Базата на Гастрономија ја збогатуваме со уште една прекрасна дестинација, за која веруваме дека на повеќето кои во моментов го читаат четивото не ви е добро позната локацијата.

Тимот на Кајак.мк ве води во општина Пробишип, каде на само 10 минути возење од градот ќе стигнете до атарот на поранешното историско село „Глобица“ кое денеска локалните жители го користат како излетничко место.


Патот до истоимениот ресторан е одличен за возење, а до Скопје до оваа локација вам ви е потребен еден час за да пристигнете со автомобил.

Рибниот ресторан е нов угостителски објект во кој можете да уживате на ручек или вечера со вашите блиски, а остатокот од денот да го поминете на прошетка во природа. Во рибникот ќе најдете доста специјалитети од риба, месни специјалитети и разни алкохолни и безалкохолни пијалоци.


Фото: Petrovskyz

А за оние кои пак сакаат повеќе информации за тоа каде да го искористат своето слободно време, тимот на Кајак.мк ги информира дека недалеку од рибникот може да се посети селото Бунеш, каде што се наоѓа црквата Св. Илија. До црквата можете да дојдете преку исклучување од регионалниот пат 2232 и да ја поминете Злетовската Река.

Засега тимот на Кајк.мк е во исчекување на повеќе фотографии од рибникот, но за точната локација како и контакт телефон за резервации можете да најдете со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.