10.11.2021

Продолжив да ја хранам душата на винаријата на татко ми

Продолжив да ја хранам душата на винаријата на татко ми

Гевгелија е меѓу нашите омилени краеви кога станува збор за добра чаша вино, преточена преку уникатните приказни на локалните херои кои ја збогатуваат нашата листа.


Денеска ќе ја раскажеме приказната на Венера Гелебешева Крстиќ која по професија е енолог, а од денеска ја има на нашата листа на локални херои кои прават мали нешта од огромно значење во развојот на туризмот.


Венера дипломира на Земјоделскиот факултет во Скопје и целиот свој живот го посветува на лозарството и овоштарството кое за неа е животна пасија, љубов и начин на живеење.

Работи како енолог околу 20 години. Низ кариерата имала ангажман во неколку познати винарии, за на крајот да заврши во своја сопствена винарија која на гевгеличани им е позната како „Јостела“.


Винаријата „Јостела“ се наоѓа на патот кон ски ценарот Кожуф, а пред винаријата се распостелени фамилијарните лозови насади од кои се произедуваат познатите црвени вина.

Пасијата кон лозарството и виното не е само кај Венера. Имено, нејзиниот татко кој исто така е енолог, одлучил да отвори своја сопствена винарија во која ќе го произведува виното, за кое како  што вели ќе ги пробуди сите сетила на луѓето кои се заљубени овој боженствен пијалок.


Винаријата Јостела постои од 2005-та година, кога нејзиниот татко ја отвара како свое хоби, без да очекува дека еден ден таа ќе прерасне во фамилијарен бизнис. Со неговото пензионирање, конците ги презема неговата ќерка која заедно со нејзиниот син се грижат за работата на винаријата.


Јостела е препознатлива пред се по црвените вина и секако по розе од кабарне франк, кое е најпознато и најпродавано вино.

Гостите кои ја посетуваат винаријата се претежно станци кои се во потрага по мали и уникатни винарии, а имаат и купувачи кои го бараат исклучиво нивното вино.


Венера е среќна што нејзината винарија може да обезбеди и сезонска работа за локалното население, како во делот на лозарството така и во производството на виното.

Ова мала семејна винарија има стремежи да расте и да се развива. Во моментот виното го продаваат во винаријата и преку достава, а наскоро ќе биде достапно и во Скопје. 

Контакт и локација за винаријата може да најдете во нашата категорија „ГАСТРОНОМИЈА“ или со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Тим-билдинг со подготовка на македонски тестенини со локални вкусови

Уште еден незаборавен тим-билдинг поминавме со енергичниот тим на Ludotech, каде што Кајак Агенција ја имаше честа да биде организатор на настанот. Настанот беше полн со позитивна енергија, смеење и инспиративна атмосфера.

Каде летуваа Македонците во 2025: Охрид и планинските дестинации повторно на врвот

Охрид и планините повторно прв избор за лето 2025. Македонците ја избраа природата, автентичноста и домашните искуства. Прочитај ја анализата на kajak.mk!

Новата генерација домаќини – младите што ја оживуваат Македонија

Младите домаќини во Македонија не градат само куќи за гости – тие создаваат автентични искуства што ја оживуваат руралната земја и туризмот. Откриј како нивната страст и посветеност го менуваат лицето на туризмот во нашата земја.

Дали некогаш сте слушнале за Опеница? Уникатно гастрономско искуство во XO Distillery & Farm

XO Distillery & Farm во Опеница нуди уникатно гастрономско искуство со домашна ракија и локална храна, во автентичен амбиент исполнет со македонска традиција.

Предлог викенд дестинација: Дрвени куќички со топло огниште и приватност

Идеален викенд во природа! Истражете дрвени куќички со камин, топло огниште и приватност за релаксација, пешачење и автентично планинско искуство.

Културен туризам во Македонија: инспирација за денови со дожд и облаци

Откријте што да правите кога врне дожд во Македонија. Посетете музеи, спомен-куќи, работилници со занаетчии и кулинарски искуства кои ја чуваат традицијата.