10.11.2021
Продолжив да ја хранам душата на винаријата на татко ми
Продолжив да ја хранам душата на винаријата на татко ми
Гевгелија е меѓу нашите омилени краеви кога станува збор за добра чаша вино, преточена преку уникатните приказни на локалните херои кои ја збогатуваат нашата листа.
Денеска ќе ја раскажеме приказната на Венера Гелебешева Крстиќ која по професија е енолог, а од денеска ја има на нашата листа на локални херои кои прават мали нешта од огромно значење во развојот на туризмот.
Венера дипломира
на Земјоделскиот факултет во Скопје и целиот свој живот го посветува на
лозарството и овоштарството кое за неа е животна пасија, љубов и начин на
живеење.
Работи како енолог околу 20 години. Низ кариерата имала ангажман во неколку познати винарии, за на крајот да заврши во своја сопствена винарија која на гевгеличани им е позната како „Јостела“.
Винаријата
„Јостела“ се наоѓа на патот кон ски ценарот Кожуф, а пред винаријата се распостелени
фамилијарните лозови насади од кои се произедуваат познатите црвени вина.
Пасијата кон лозарството и виното не е само кај Венера. Имено, нејзиниот татко кој исто така е енолог, одлучил да отвори своја сопствена винарија во која ќе го произведува виното, за кое како што вели ќе ги пробуди сите сетила на луѓето кои се заљубени овој боженствен пијалок.
Винаријата Јостела постои од 2005-та година, кога нејзиниот татко ја отвара како свое хоби, без да очекува дека еден ден таа ќе прерасне во фамилијарен бизнис. Со неговото пензионирање, конците ги презема неговата ќерка која заедно со нејзиниот син се грижат за работата на винаријата.
Јостела е препознатлива
пред се по црвените вина и секако по розе од кабарне франк, кое е најпознато и
најпродавано вино.
Гостите кои ја посетуваат винаријата се претежно станци кои се во потрага по мали и уникатни винарии, а имаат и купувачи кои го бараат исклучиво нивното вино.
Венера е среќна
што нејзината винарија може да обезбеди и сезонска работа за локалното
население, како во делот на лозарството така и во производството на виното.
Ова мала семејна винарија има стремежи да расте и да се развива. Во моментот виното го продаваат во винаријата и преку достава, а наскоро ќе биде достапно и во Скопје.
Контакт и локација за винаријата може да најдете во нашата категорија „ГАСТРОНОМИЈА“ или со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Read More
Weekend Destination Suggestion: Rural Eco-Household in the Village of Ramne
The team at Kajak.mk, together with SKOPSKO, continues to share the stories of our local eco-heroes who deserve recognition for the contributions they make through their work.
The Best Homemade Aged Meat is Produced in the Village of Stojakovo, Macedonia
The Kajak.mk team spoke with Aleksandar, who is part of the production of various homemade sausages, prosciutto, ham, neck, and ribs.
Young Local Heroes Bringing Freshness to Tourism in Ohrid
Travel, Summer 2021, Ohrid and Attractions
Од Валандово на Плавуш: Локално зеленило за досадни викенди
Ова верско светилиште се наоѓа во еден живописен предел на планината Плавуш, северозападно од Валандово, расположено во тишината и спокојот на природата, на чија убавина најповеќе се воодушевува окото на намерникот, на љубопитникот.
The Best Moment of Traveling is When You Connect with the Locals
Meet Adventure.mk: A Young Couple Who Know How to Enjoy Macedonia Despite Closed Borders.
Accommodation in Galičnik: A Local Experience from Food to Meeting Locals
There is so much to tell about Galičnik, but we want you to hear it right at the destination.