28.03.2020

Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука

Патувачка кујна на Кајак: Рецепт за Израелска шашука

Меѓународните патувања се привремено стопирани поради глобалната пандемија од COVID-19, но сепак вие се уште можете да уживате во посакуваните дестинации преку приготвување на нивната храна. Лонли Планет постојано објавува рецепти, а ние ви ги пренесуваме како да ги подготвите. Како денешен рецепт ја одбравле израелската шашука бидејќи е многу едноставна за подготвување, а може секој да да ја направи.
Ова солено јадење е традиционално во Израел но и популатно низ целиот Блисок Исток и северна Африка.

Што е „Израелска Шашунка?

Прекрасно богато јадење се подготвува со јајца, црвена пиперка и сос од домати.  

Состојки:

1½ лажица маслиново масло

1 мал кромид, излупен и исечен

1 голема црвена пиперка, (може и сушена) и ситно исечена

2 чешниња од лук, излупени и ситно исечени

Лажиче мелен ким

Лажиче пипер

бибер по вкус

400g конзервирани домати заедно со сокот и ситно исецкани

сол и мелен црн пипер, по вкус

4 јајца

коријандер

Леб


There's no better way to start a day than a steaming bowl of shakshouka © istetiana / Shutterstock

Како се приготвува

Чекор 1: Загрејте ја рерната на 190 ° C (375 ° F).

Чекор 2: Загрејте го маслото во голема тава

Чекор 3: Додадете го кромидот и бибер.

Чекор 4: Намалете ја топлината на тивок оган и пржете го кромидот и биберот, повремено мешајќи, околу 20 минути, сè додека не добие златна боја

Чекор 5: Додадете го лукот и гответе го уште 3-4 минути, сè додека не омекне.

Чекор 6: Промешајте со ким и бибер и гответе уште 1 минута.

Чекор 7: Додајте ги доматите во тавата за пржење.

Чекор 8: Зачинете ја смесата со сол и бибер.

Чекор 9: Гответе ја смесата околу 10 минути, сè додека сосот не се згусне.

Чекор 10: Користејќи го задниот дел од лажицата, создадете четири дупки во сосот за да ги додадете јајцата.

Чекор 11: Внимателно додајте ги јајцата во тавата над доматите.

Чекор 12: Додадете повеќе сол и бибер по вкус.

Чекор 13: Префрлете ја тавата во рерна.

Чекор 14: Печете го од 7 до 10 минути, додека не се испечат јајцата.

Чекор 15: Посипете со коријандер и сервирајте веднаш! 
Се јаде додека е топло! 


A bowl of shakshouka will immediately transport you to the streets of Tel Aviv © eFesenko / Shutterstock
Извор: https://www.lonelyplanet.com

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА:

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Зошто е добро да патувате: откријте нови дестинации и уживајте во секој момент

Откријте зошто е добро да патувате! Истражете нови култури, уживајте во природа, создадете незаборавни спомени и развијте лични вештини преку патувања и авантуристички туризам.

Излетничките места – идеална дестинација за викенд бегство во природата

Откриј ги најубавите излетнички места во Македонија – идеални дестинации за викенд прошетки, природа, авантури и мир со kajak.mk.

Вкусови од Македонија: автентично гастрономско патување

Доживејте ги автентичните вкусови на Македонија преку нејзината богата гастрономска традиција. Откријте локална храна, културни приказни и незаборавни искуства.

Како да се одржи автентичноста и квалитетот кога туристите се повеќе доаѓаат

Откријте како Македонија може да го задржи својот автентичен дух и квалитет во време кога бројот на туристи расте секој ден.

Живот на село во Македонија: Мир, природа и автентично искуство

Откријте зошто животот на село нуди мир, чист воздух, здрава храна и блиска заедница. Селото е идеално место за здрав и исполнет живот.

Село или град: каде младите во Македонија го гледаат својот живот?

Село или град – каде младите во Македонија го гледаат својот живот? Анализа на последните пет години, мотиви, трендови и избори на младите, со поглед на урбаната динамика и руралната иднина.