28.03.2022

Засадени нови 1500 дрвца: Многу насмевки, спомени и сонце

Засадени нови 1500 дрвца: Многу насмевки, спомени и сонце

Во пресрет на 26-ти март, датум кој светот го одбележува како ,,Интернационален ден за садење медоносни растенија", тимот на Кајак заедно со компанијата „БтоБет“ засадија нови 1500 багремови дрвца, во знак на отпочнување една нова еко приказна и создавање подобра иднина за новите генерации.


Ние сме среќни што запознавме толку позитивни, млади и амбициозни луѓе кои се дел од „БтоБет“ и драго ни е што компанијата „БтоБет“ стана дел од нашето големо семејство еко одговорни компании. Со засадувањето на 1500 дрвца компанијата ни се приклучи во битката за зачувување на животната средина.


По акцијата за пошумување заедно со нашиот нов локален херој Мартин, прошетавме низ бислимската клисура, област која според нас ги чека своите славни денови. Оние коишто досега ја немаат посетено клисурата, наш совет е да одвојат ден за истражување на регионот.


Патеката низ клисурата започнува од село Пчиња. Ова селце се наоѓа во прекрасна област. Низ него поминува истоимената река Пчиња, која за жал на одредени места се гуши од диви депонии кои се дело на несовесните граѓани.


Се надеваме дека апелот на Кајак и волјата на многу компании да ја развиваат еколошката свест, ќе допре до секој поединец да ја штити и негува животната средина. Сметаме дека нашата енергија е посилна од несовесноста на одредени поединци загадувачи и дека ќе успееме да ги запреме од несовесното фрлање отпадоци.


Денот ни заврши со пикник на отворено во дворчето на нашите нови домаќини, семејството Митевски кои нè нагостија со домашна традиционална храна, подготвена од локални продукти. Семејството Митевски важи за еден од најголемите производители на грав и бел сончоглед во Македонија и драго ни е што од денеска е дел од нашите гастрономски дестинации. Во дворчето највредна беше Симона, најмалиот член на фамилијата која неуморно си ја одработи својата задача.


„БтоБет“ е уште една компанија херој која ги засука своите ракави и се вклучи во нашата еко кампања. Нивна акција за пошумување ќе ја паметиме по младиот дух на вработените кој зрачи позитива.


Доколку сакате да погледнете повеќе фотографии од настанот, кликнете ОВДЕ

Остави Коментар

Коментари

  • Мила Гулеска-Ноневска

    30.03.2022 06:03

    Двајцата со сопругот, пензионерски, патуваме низ Македонија. Ама скоро секој ден сме низ Преспава (живееме во Ресен). Па нема педа простор што не е изгнасен!!! Жалам, но ни нема спас. Едни чистат, сто и едни се невоспитани. Се дави нашето езеро од загадените притоки полни со селско ѓубре, од распаднати јаболка, до амбалажа од препаратите за хемиски третман на овоштарниците... Ви честитам, ама не сум оптимист.

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.