16.11.2022
Предлог гасто дестинација: Крушевска Одаја
Предлог гасто дестинација: Крушевска Одаја
Следејќи ги
трендовите на Кајак.мк по тоа како се движат пребарувањата, може да ви
потврдиме дека од ден на ден се повеќе расте интересот за посета и престој во
Крушево.
Од тие причини, должност
на Кајак.мк е да ви сервира сите информации за тоа како да го поминете квалитетно
викендот во Крушево.
Денеска, ќе ве запознаеме со „Крушевска Одаја“ која е наша нова попатна гастро станица во овој град.
Крушевска Одаја
се наоѓа во непосредна блина на хотел Скорпион кој е исто така дел од базата на
Кајак.мк.
Домаќините на „Крушевска Одаја“ се посветиле да го уредат ентериерот во етно стил, односно, да ве поттикнат да се вратите назад низ времето. Од стара традиционална локална носија, старо оружје кое денеска се користи за декорација, домашна музика и секако вкусна локална храна.
Кога сме кај храната, совет од тимот на Кајак.мк е да вкусите солено свинско месо на скара (за оние кои јадат свинско), Крушевска сабја, крушевски колбас и телешки мускул. Ова е само дел од специјалитетите кои можете да ги пробате во локалот.
За оние кои сакаат
повеќе информации околу специјалитетите:
Соленото свинско месо: Mесото се посолува и стои во каче
одреден период потоа оди на скара. Сабјата
пак се состои од различни
парчиња месо, а измеѓу има
зеленчук на скара и пекарски компир.
Крушевскиот колбас е еден од брендовите на градот тој се служи на скара
и е од дробено месо. Телешкиот
мускул е динстан и е во сос од врган печурки и пире.
За сите овие јадења домаќините имаат одредено време што е потребно да го подготват. Зеленчуците и месото го купуваат од локалните месари и пиљари кои пак се трудаат да купуваат производи од локалците.
Крушевската Одаја постои од 2015. Ја отвораат Шули и Влатко, кои се добро познати ортаци во градот повеќе од 21 година, а кои за овој период се занимаваат со угостителство.
Ваквата идеја за „Крушевска Одаја“ доаѓа од желбата да се отвори нешто ново кое ќе биде во амбиент од познатото златно време на градот Крушево, односно од 19ти и почеткот на 20ти век. За да успеат да го доловат амбиентот, домаќините го декорираат со разна облека и занаети, кои соочинуваат еден микс од влашката, и македонската култура.
Објектот денеска
има максимален капацитет да собере 120 гости во внатрешниот дел и 60 гости на
отворената тераса.
Доколку сакате контакт
за резервација и точна локација, кликнете ОВДЕ.
Блог
Препораки
Read More
Тим билдинг со час по готвење, поставување шатори и млеко од магарица
Политиката на тимот на Кајак.мк е секој наш тим-билдинг да биде со активности во природа.
First Team-Building Event with the "Art and Wine" Art Colony
The sun, vibrant colors, wine, beer, music, and barbecue!
The last team building in Berovo for 2022
The team at Kajak.mk is happy that in 2022, they met many people, shared many stories, and provided support to many locals who we say are doing small things of great significance for the development of tourism.
New trees planted through a team-building activity in the region of Sveti Nikole
Our day started with a reforestation action in the region of the village of Stanjevci, and ended in the village of Pishica, where the beautiful restaurant Ambient is located.
Team Building in May Defying Rain and Cold Weather
At the very end of May, the team at Kajak.mk feels it’s their duty to share all the team-building trips they organized, through which, together with the companies, they provided direct support to the local economy in Macedonia.
A wonderful team building in nature: Mountain, village, healthy local food, stories
With a visit to a rural village setting, meeting local residents, new stories, mountain walks, fun team games, and many more activities that we wouldn't want to reveal more details about.